Τα 120 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean, δίνουν το μέτρο των σχεδίων και των απωθημένων του Μητσοτακισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνονται την ελεύθερη οικονομία όσοι στηρίζουν το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη. Είναι περίπου όσοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Τι σχεδιάζει (ονειρεύεται) λοιπόν η κυβέρνηση; Ανάπτυξη μέσω μείωσης των φόρων, των αμοιβών, του κοινωνικού κράτους. Κι αυτό για να έρθουν οι επενδύσεις. Μόνο που στην Ελλάδα έχουμε μια κοινωνία νεόπτωχων (και οχι νεόπλουτων οπως πριν απο 10 ή 20 χρόνια), έχουμε μια φτωχοποιημένη οικονομία. Σε μια τέτοια οικονομία-αγορά (κοινωνία) δεν θα έρθουν επενδύσεις με το σχέδιο Πισσαρίδη. Η εξαγορά των βασικών (αναγκαίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) δικτύων, σημαίνει περαιτέρω αφαίμαξη της οικονομίας-κοινωνίας.
Η αγορά (κατανάλωση) είναι σκοτωμένη, οι δημόσιες επενδύσεις δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, αντιθέτως πουλάει και τα βασικά δίκτυα (ενέργειας κα) το ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη (324 δις ευρώ).Το κράτος χρωστάει 205% του ΑΕΠ.
Σ αυτή την κατάσταση το Σχέδιο Πισσαρίδη προτείνει: Μείωση φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, αυξημένες αποσβέσεις για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία, επενδύσεις σε υποδομές με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και σε μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό, αλλά και νέα προγράμματα και δομές κατάρτισης εργαζόμενων και άνεργων πρέπει να περιλαμβάνονται στους 3 άξονες άμεσων προτεραιοτήτων της χώρας ώστε να βγει από την υγειονομική κρίση, όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της έκθεσης της "Επιτροπής Πισσαρίδη" για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Ο ιδιωτικός τομέας, ειδικά σε μικρές αγορές όπως η ελληνική, περιμένει δημόσιες επενδύσεις πάνω στις οποίες θα έρθει στην συνέχεια να επενδύσει. Οσα από τα βασικά δίκτυα, αγοράζει ο ιδιωτικός τομέας, έχουν σίγουρο κέρδος (επικοινωνιακά δίκτυα, ενέργεια, νερό κάποιες συγκοινωνίες). Στην συνέχεια θα κερδίζουν ακόμα και αν δεν επενδύσουν, δεν προσφέρουν καινοτομία, διότι στην μικρή ελληνική αγορά είναι ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. Και αν υπάρχουν δύο άντε τρεις, έχουμε συνεννόηση τιμών και υπηρεσιών. Τα μονοπώλια σκοτώνουν την υπόλοιπη οικονομία και δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύσουν.
Η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, χρειάζεται το κοινωνικό κράτος, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση θέλει να διαλύσει (αποτελειώσει). Η υγεία δεν ηταν, δεν είναι, και δεν θα είναι υπηρεσία πολυετίας. Είναι αναγκαία. Το ίδιο και η Παιδεία.
Συνολικά δεν τίθεται θέμα μικρού ή μεγάλου κράτους αυτή την ώρα. Υπάρχει θέμα αποτελεσματικού κράτους. Το έδειξε η πανδημία. Το αποτελεσματικό κράτος το χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας.
Η Ελλάδα (όπως και γενικώς οι δυτικές χώρες) συρρικνώνεται υπό την πίεση της παγκοσμιοποίησης. Η φορά πλέον είναι (πρέπει να είναι) αντίστροφη. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ κράτος αποτελεσματικό.
Το Σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα απωθημένο δήθεν εκσυγχρονιστών, δήθεν νεοφιλελεύθερων. Είναι θλιβερή η προσφορά του ίδιου του κ. Πισσαρίδη, αφού τα όσα προτείνει στην κυβέρνηση, είναι μακριά και από τα γράμματα που ο ίδιος ξέρει.
Το Σχέδιο Μητσοτάκη είναι παλιά ξινά σταφύλια, τα οποία μας οδηγούν το πουθενά. Δεν έγιναν οταν υποτίθεται θα μπορούσαν, σήμερα είναι σχέδια μιας γρήγορης καταστροφής.