Μετά την ψυχρολουσία που δέχθηκε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ σχετικά με το εύρος του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, ουδείς από την κυβέρνηση είχε την ευθιξία να αντιδράσει επωνύμως. Με μια διαρροή που απαντούσε σε ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες που προφανώς και ισχύουν και με βάση αυτές , η Ελλάδα έχει τα σημερινά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο , που μπορεί να επεκτείνει, δεν έλυσε φυσικά το πολιτικό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν και αφού ούτε οι ΗΠΑ αποδέχονται εναέριο χώρο 10 μιλίων και χωρικών υδάτων 6 μιλίων , η κυβέρνηση, αντί να αναλώνεται σε αμήχανες διαρροές , ας επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη στο σύμπλεγμα Καστελλορίζου στα δώδεκα μίλια , κάνοντας το ίδιο φυσικά και στον εναέριο χώρο, ενέργειες σαφέστατα σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο . Το οποίο σπανίως επικαλούνται οι ΗΠΑ γιατί η πολιτική τους κατά κανόνα στρέφεται κατά του διεθνούς δικαίου, αλλά το επικαλέστηκε τώρα.
Προφανώς ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης που έθεσε ως κόκκινη γραμμή υποτίθεται τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων ως αντίδραση στις κινήσεις του Ουρούτς Ρέις, οφείλει τώρα να τοποθετηθεί και να κατανοήσει το εύρος της κυβερνητικής υποχωρητικότητας ως προς την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αλλά είναι άφαντος. Ούτε η Τουρκία, ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν επέκταση των χωρικών υδάτων και θέλουν να περιοριστεί η Ελλάδα στα υφιστάμενα χωρικά ύδατα των 6 μιλιών, κάτι που ουδέποτε αμφισβήτησε η Τουρκία , άρα δεν έθεσε καμία κόκκινη γραμμή ο Γεραπετρίτης . Και αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα , αυτόματα δεν θα έχει και το δικαίωμα σε ΑΟΖ.
Η παραλυσία δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση . Μόνο η Ελλάδα μένει καθηλωμένη και αυτό είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντά της. Το υπουργείο Εξωτερικών σιωπά, ο πρωθυπουργός επίσης. Καθόλου τυχαία πως αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντηπάρτμεντ η Τουρκία εξέδωσε νέα Νavtex για έρευνες του Ουρούτς Ρέις στο όριο των 12 μιλίων. με ισχύ μέχρι τις 23 Νοεμβρίου και μετά, βλέπουμε.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική δεδομένης χώρας που έχει αφήσει την διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σε τρίτες χώρες, είτε στη Γερμανία, είτε στις ΗΠΑ ανάλογα με την περίσταση. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι οι εκθέσεις των Αμερικανών. Αν η Ελλάδα θελήσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ας το κάνει, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή και ας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως αποφασιστική απάντηση στο Στέιτ Ντηπάρμτεντ.