Μέσα σε μια ημέρα ήρθε μια μεγάλη ανατροπή. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο lockdown. Πηγές του υπουργείου οικονομικών διοχετεύουν πληροφορίες ότι η ύφεση θα φθάσει κοντά στο 10%, που αν θέλουμε το πιστεύουμε γιατί είναι αναξιόπιστη η κυβέρνηση. Μπορεί να είναι και περισσότερη , αυτό θα το μάθουμε από τις υπηρεσίες της ΕΕ ίσως. Και αμέσως μετά, η κυβέρνηση ετοιμάζει ν την κοινή γνώμη ότι ο προυπολογισμός του κράτους για το 2021 θα αναθεωρηθεί και θα διορθωθούν προφανώς τα στοιχεία υπό το φως των νέων δεδομένων.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης μας πληροφόρησε περίπου έκπληκτος ότι τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ είναι λιγότερα από τα εισιτήρια, δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές εντατικές για να αντέξει το ΕΣΥ και έτσι η νέα καραντίνα ήταν αναπόφευκτη.
Στο πρώτο κύμα πανδημίας αυτοαποθεώθηκε, τώρα όμως εμφανίστηκε κυνικός όσο ποτέ, λες και έγιναν όλα ξαφνικά. Πρόκειται προφανώς για την επιτομή του λαϊκισμού, της ανεπάρκειας και της δόλιας συμπεριφοράς, πρωτίστως του πρωθυπουργού και όλου του υπουργικού συμβουλίου. Ως προς την οικονομία. Είχαμε εκτιμήσει ότι ο προυπολογισμός που είχε γίνει γνωστός πριν από μερικές ημέρες λίγο πολύ προέβλεπε το τέλος της πανδημίας στο τέλος του χρόνου, όταν όλη η Ευρώπη ήταν άνω κάτω και εδώ από το καλοκαίρι τα κρούσματα αυξάνονταν συνεχώς. Δηλαδή ακολούθησε παραπλανητική τακτική,, άγνωστο για ποιο λόγο. Δεύτερο, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί , η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, άρα η κοινωνία θα δεχθεί νέο ισχυρό πλήγμα, γιατί δεν υπάρχει καμία διάθεση να εξορθολογίσει τα οικονομικά της χώρας. Για παράδειγμα στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τη διάσωση της Τράπεζας Πειραιώς , απάντηση δεν υπάρχει. Ούτε η ίδια η Τράπεζα καταδέχθηκε να δικαιολογήσει έστω τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χαρίζει σε πάμπλουτους εφοπλιστές ή αεριτζήδες . Εν ολίγοις όλα αυτά σηματοδοτούν έναν νέο κύκλο κρίσης που είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πως και πότε θα τελειώσει.
Ως προς την λειτουργία του ΕΣΥ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί εδώ απειλείται η ζωή ανθρώπων. Ήδη είναι γνωστό ότι οι γιατροί αποφασίζουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι θα μείνουν έξω με κριτήριο ποιος ασθενής μπορεί να γίνει καλά , αφήνοντας προφανώς εκτός όσων η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο , πέρα από την επίταξη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ζητά η αντιπολίτευση εδώ και μήνες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να οργανώσει εκτάκτως κάποιους χώρους για να χρησιμοποιηθούν αυτούς τους μήνες όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Πέρα από το γεγονός ότι τα τεστ δεν έγιναν ποτέ εκτεταμένα στην Ελλάδα ώστε να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των κρουσμάτων.
Όλα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη της κρατικής και κυβερνητικής δυσλειτουργίας. Ο κυνισμός δεν είναι καλός σύμβουλος στην πολιτική, ούτε στη ζωή. Το να συνεχίσει να καταγγέλλει την αντιπολίτευση δεν έχει κανένα νόημα, δεν είναι πειστικός. Τώρα κρίνεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ο λαϊκισμός τον οποίο κατήγγειλε όσο ήταν στην αντιπολίτευση έρχεται καταπάνω του σαν τρένο.
Ελπίδα όλων είναι να ξεπεράσει η χώρα και αυτή την δύσκολη περίοδο. Αλλά από ένα σημείο και μετά δεν είναι μόνο ζήτημα προθέσεων. Είναι κυρίως ζήτημα σωστών αποφάσεων. Και σε αυτό ήδη ο πρωθυπουργός ελέγχεται.