Μετά τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Γιάννη Βρούτση, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Βασίλη Κικίλια, τον Χρήστο Σταικούρα, πιθανόν και άλλους, ήρθε η σειρά και του Τάκη Θεοδωρικάκου να του κοπούν τα φτερά.
Ο πάλαι ποτέ γραμματέας της ΚΝΕ , σύμβουλος του Μητσοτάκη και κοντινός, όσο και πολύτιμος στον πρωθυπουργό παράγοντας και τώρα υπουργός Εσωτερικών ένοιωσε την ανελέητη εξουσία του Μητσοτάκη . Όταν κάποιος υπουργός δεν πάει καλά με τα κριτήρια του Επιτελικού Κράτους ή του πρωθυπουργού, δεν απομακρύνεται, τουλάχιστον άμεσα, πρώτα περιορίζονται οι αρμοδιότητές του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής ο πρωθυπουργός αποφάσισε την αλλαγή στα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών και τα αναθέτει στον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ανατίθενται στον Λιβάνιο αφενός τη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης, αφετέρου το Τμήμα Δομών της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Ουσιαστικά και πρόκειται για το 70% των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι πρότινος διατηρούσε στη δικαιοδοσία του ο Τ. Θεοδωρικάκος.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιες επακριβώς αρμοδιότητες αλλάζουν γραφείο. Σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός έχει συνηθίσει πλέον τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων . Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος ανασχηματισμός , τρόπος του λέγειν, που διαφημίζονταν επί εβδομάδες και τελικά έγιναν ήσσονος σημασίας αλλαγές άνευ αξίας, κατέδειξε την αδυναμία του πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις καθώς οι πολλές εξαρτήσεις από ολιγαρχικά και άλλα συμφέροντα επιβάλλουν τα δικά τους πρόσωπα και πιέζουν για την παραμονή τους στην κυβέρνηση. Οπότε , αναφέρουν παράγοντες της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την μεταφορά αρμοδιοτήτων για όσους δεν είναι ικανοποιημένος ο ίδιος ή η διαπλοκή ώστε να αποφύγει να κλονίσει τις ισορροπίες εντός της κυβέρνησης.
Όλα αυτά όμως φαίνεται ότι διατηρούνται στο προσκήνιο και παραπέμπουν σε φαρσοκωμωδία. Γιατί ενώ με συνεχείς αλλαγές στις αρμοδιότητες ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ελέγξει ή να βελτιώσει την λειτουργία της κυβέρνησης, ταυτόχρονα τα ΜΜΕ κατακλύζονται από διαρροές ότι επίκειται σαρωτικός ανασχηματισμός. Όπως κατακλύζονταν τα ΜΜΕ και ο λαός ενώ η χώρα βρίσκονταν σε καραντίνα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Έτσι και τώρα παρατηρείται αυτή η έντονη αντίφαση, δηλαδή και αφαίρεση αρμοδιοτήτων και φημολογία περί ανασχηματισμού.
Η πολιτική ερμηνεία αυτής της συζήτησης είναι ότι , πέραν της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν διάφορα συμφέροντα , η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και δείχνει να βρίσκεται σε μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Αν ο πρωθυπουργός ένοιωθε αυτοπεποίθηση και ήταν αληθινά ισχυρός θα έπαιρνε τις αποφάσεις του όπως κάνουν όλοι οι πρωθυπουργοί . Ο κ. Μητσοτάκης όμως επειδή θεωρεί πλέον ότι αντλεί ισχύ από τα ΜΜΕ και όχι από τον λαό, θεριεύει το παιχνίδι των αλλαγών δοκιμάζοντας την ίδια την αντοχή και την κυβερνητική λειτουργία.
Η πίεση που δέχθηκε στη βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Σταικούρα και την συζήτηση για τον Πτωχευτικό Κώδικα έδειξαν ότι το κλίμα αλλάζει εις βάρος της κυβέρνησης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η δυσφορία που καταγράφεται όλο και πιο έντονα για την διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική κρίση που πλέον γίνεται πιο κυβερνοκεντρική. Δηλαδή ενώ ο λαός αντιλαμβάνεται ότι η πανδημία φέρνει την κρίση, ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να βελτιωθεί , αντίθετα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας είναι απαισιόδοξες.
Οδεύουμε λοιπόν, είτε σε κανονικό ανασχηματισμό, είτε σε ένα σήριαλ διαρκείας με αλλαγές στις αρμοδιότητες , είτε , το πιο πιθανό σε ενδοκυβερνητική ένταση καθώς κατά πάγια τακτική των πρωθυπουργών τα προβλήματα τα προκαλούν οι άλλοι και ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή τη φορά όμως θα συμβεί το αντίθετο. Γιατί ο πρωθυπουργός , ιδρύοντας το Επιτελικό Κράτος και με στελέχωση με δικής του εμπιστοσύνης πρόσωπα και όχι κομματικά, ανέλαβε και όλη την ευθύνη.
Φαίνεται ότι το σκηνικό θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Στην οικονομική κρίση, στην υγειονομική κρίση και στην ελληνοτουρκική κρίση, προστίθεται και η κυβερνητική δυσλειτουργία. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή, φαίνεται όμως ότι και η αντιπολίτευση ετοιμάζει τις δικές της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που παρά τα δικά του προβλήματα , δείχνει να ανασυγκροτείται και να ετοιμάζει την δική του αντεπίθεση.