Αφιονισμένοι αστυνομικοί έχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη από τον υπουργό τους Μιχάλη Χρυσοχοίδη και ιδεολογική καθοδήγηση από τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, που συχνά επιδίδονται σε αντικοινωνικά κηρύγματα που εξισώνουν την κοινωνική διαμαρτυρία με την τρομοκρατία, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα αμόκ βίας και καταστολής , που όπως όλα δείχνουν είναι μόνο η αρχή . Η απόφαση του Δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή και οι εξαρτήσεις του πρωθυπουργού και της ΝΔ από ολιγαρχικά και πάσης φύσεως συμφέροντα , αιφνιδίασε την κυβέρνηση και την έφερε σε δύσκολη θέση καθώς αποδυνάμωσε πλήρως το αφήγημα της ευημερούσας δημοκρατίας και της θεσμικής προσήλωσης. Η βία ως προέκταση μιας πολιτικής ανισοτήτων ήρθε για να μείνει και όπως έχουμε υποστηρίξει ήδη, είναι απλά τα προεόρτια μιας ακόμη μεγαλύτερης κρίσης που έρχεται , εξαιτίας ακριβώς της αυταρχικής νοοτροπίας της ΝΔ που έχει ομογενοποιηθεί με την ακροδεξιά.
Η αμφισβήτηση της επάρκειας του πρωθυπουργού και της ΝΔ είναι ήδη δεδομένη. Όσο η κυριαρχία των πρώτων μηνών και κυρίως η κοινωνική ηρεμία που υπήρξε επί μήνες λόγω της πανδημίας, λειτούργησε ως υπνωτικό για την κυβέρνηση που νόμιζε ότι απολάμβανε την αποδοχή, ενώ επρόκειτο για ανοχή. Έσπειραν περιφρόνηση, αντιπαιδαγωγική πολιτική, άσκησαν νομοθετική βία κατά απλών εργαζομένων αφαιρώντας δικαιώματα, κυνήγησαν συνταξιούχους, δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη ποτέ, υποδαυλίζουν την όξυνση. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αντίδρασης.
Η δράση της αστυνομίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Κάθε άλλο. Είναι γνωστό ότι επί των νέων ημερών Μητσοτάκη, Χρυσοχοίδη , Γεωργιάδη, Βορίδη και φιλικών ΜΜΕ, αποθρασύνθηκε και είναι κοινό μυστικό ότι ισχυροί θύλακες εντός τη ΕΛΑΣ ένοιωσαν φρίκη από την απόφαση του Δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή. Είναι καθήκον του πολιτικού συστήματος, πρώτα όμως της αντιπολίτευσης να θέσει άμεσα ζήτημα λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ να φέρει το θέμα στη βουλή και κυρίως να ξεκινήσει μια καμπάνια για τον εκδημοκρατισμό της. Ο πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας, είναι ο μόνος υπουργός που τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να κάνει κάποια ουσιώδη βήματα , αλλά έμειναν ημιτελή εξαιτίας των αλλαγών στην κυβέρνηση μετά την παραίτησή του. Παραίτηση για λόγους ευθιξίας μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μια λέξη, η ευθιξία, που είναι άγνωστη στον Βρούτση, τον Γεωργιάδη, τον Μηταράκη, τον Χρυσοχοίδη τον Θεοδωρικάκο, τον Κικίλια και πάει λέγοντας. Εισαγγελείς δεν υπάρχουν για την Εύβοια, δεν υπάρχουν για το φράγμα του Αιγαίου, δεν υπάρχουν για την αστυνομία, δεν υπάρχουν για να προστατευθεί η Τουλουπάκη , δεν υπάρχουν για την σκανδαλώδη λίστα Πέτσα. Υπήρχαν όμως σχεδόν καθημερινά και με το παραμικρό δημοσίευμα κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ θα δοκιμαστεί και εκείνη με την σειρά της, θα δοκιμάσει να απειλήσει την κοινωνική συνοχή, θα προκαλέσει νέες εντάσεις, πόλωση και μια αντιδραστική πολιτική δρομολογείται ήδη. Όπως η σιωπή των ΜΜΕ για την δίκη και παλαιότερα την δράση της Χρυσής Αυγής δεν τους βοήθησε σε τίποτα, έτσι και τώρα η πόλωση και η απειλή δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναπροσανατολίσει την δράση του, να θέσει νέα ατζέντα προς συζήτηση, το κράτος δικαίου, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του κράτους, το σχέδιο για την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εθνική κυριαρχία.
Αν κάποιος παρατηρήσει την καθημερινή λειτουργία του Επιτελικού Κράτους θα διαπιστώσει πόσο απόμακρος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον τρόπο που η κυβέρνησή του διαχειρίζονται την κρίση διακυβέρνησης που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Αφήνουν την αστυνομία, τα φιλικά ΜΜΕ, τον αποπροσανατολισμό μέσω επικοινωνιακής πολιτικής να κάνουν τη δουλειά και οι ίδιοι απλώς υποδαυλίζουν την κοινωνική και πολιτική ένταση.
Ας σημειωθεί ότι όσο πιο ισχυρή θα είναι η αντίδραση, τόσο περιορισμένες θα είναι οι δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης. Και μόλις αυτό συμβεί, αν συμβεί γιατί απαιτεί οργάνωση και όραμα, τότε η πτώση θα είναι μη αναστρέψιμη.