Είναι μια ιστορική απόφαση για την οποία μπορεί η ελληνική δικαιοσύνη να είναι υπερήφανη. Είναι μια μεγάλη νίκη και για την ελληνική κοινωνία (για το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της) και μια απόφαση που θα επηρεάσει και τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες συνολικά και εντός των κομμάτων. Ειδικά στην ΝΔ.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι ένα μήνυμα σ όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά μετά τις δίκες των ναζί , που μια ναζιστική-φασιστική οργάνωση καταδικάζεται για εγκλήματα, για την συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Η «Χρυσή Αυγή» είναι το πρώτο φασιστικό κόμμα που καταδικάζεται για τον χαρακτήρα του και την συνολική του δράση, με βάση πάντα τις συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες. Η καταδίκη της σηματοδοτεί κατ επέκταση και την πολιτική απόρριψη των συνθημάτων της ακροδεξιάς, του μίσους, του ρατσισμού, του διχασμού των κοινωνιών.
Πριν και πάνω απ όλα είναι απόδοση δικαιοσύνης για την μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, στο πρόσωπο της οποίας συμβολίζονται όλα τα παραπάνω, η γενικότερη σημασία αυτής της ιστορικής απόφασης.
Η σημασία της απόφασης συνολικά για τον ρόλο και την δράση ων νεοφασιστικών οργανώσεων σ ολόκληρη την Ευρώπη θα φανεί το επόμενο διάστημα όπως και για τα ακροδεξιά κόμματα. Γιατί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η σημασία αυτής της απόφασης θα φανεί και στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο καλείται πλέον να άρει την ασυλία του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ώστε να συλληφθεί και οδηγηθεί στην φυλακή.
Στο εσωτερικό αν κάτι έχει ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα, μετά την απόφαση για την Χρυσή Αυγή, είναι οι συσχετισμοί μέσα στην ΝΔ. Αν δηλαδή θα υποχωρήσει η ακροδεξιά ατζέντα ή αντιθέτως αν θα κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα στελέχη του κόμματος που έχουν επενδύσει στην ακροδεξιά πολιτική. Αν δηλαδή εκτιμούν ότι πλέον χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν πλέον μόνο μία επιλογή να ψηφίζουν ΝΔ και ειδικά τα άκρως δεξιά στελέχη της.
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ελήφθη στις 7.10.2020, μετά από πεντέμιση χρόνια ακροαματικής διαδικασίας.
Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρωτής πρόεδρος η Μαρία Βάρκα μέλη οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωματικό της τον Στελιο Κωσταρέλλο.
Η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, το Δεκέμβριο του 2019, να απαλλαγούν οι πρώην βουλευτές της ΧΑ από την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και μόνο ελάχιστοι, να κριθούν ένοχοι, για εμπλοκή σε εγκληματικές πράξεις της, είχε δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για το αποτέλεσμα της δίκης.
Οι κατηγορούμενοι ήταν 69, ο ένας πέθανε κατά την διάρκεια της δίκης.,
Από τους 18 πολιτικούς που δικαστήκαν σε αυτή τη δίκη, οι επτά κρίθηκαν ένοχοι όχι απλώς για συμμετοχή, αλλά για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενή.
Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτός ο στενός πυρήνας της Χρυσής Αυγής εκπονούσε το σχέδιο για να γίνονται επιθέσεις και χτυπήματα που έφτασαν έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Νίκος Μιχαλολιάκος
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Χρήστος Παππάς
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Ηλίας Παναγιώταρος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνιος Γρέγος
Ελενη Ζαρούλια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Δημήτρης Κουκούτσης
Νίκος Μίχος
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Στάθης Μπούκουρας
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Μιχάλης Αρβανίτης
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο τον Γιώργο Ρουπακιά, δηλαδή ισόβια κάθειρξη ενώ κρίθηκε ένοχος και για όλα τα άλλα αδικήματα που είχε κατηγορηθεί όπως οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε ένοχους άλλους 15 που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δολοφονία, μεταξύ των οποίων των πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής και άλλα στελέχη. Μόνο δύο απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.
Καταδικάστηκαν οι:
Ιωάννης Άγγος
Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ιωάννης Καζαντζόγλου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης
Γεώργιος Ρουπακιάς
Γεώργιος Σκάλκος
Γιώργος Σταμπέλος
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης
Αθωώθηκαν οι: Σταύρος Σαντοριναίος και Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας
Ένοχοι και οι πέντε κατηγορούμενοι:
Δημήτριος Αγριογιάννης
Μάρκος Ευγενικός
Θωμάς Μαριάς
Αναστάσιος Πανταζής
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι με την κατηγορία όμως της επικίνδυνης σωματικής βλάβης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος
Ιωάννης Καστρινός
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης