Ξεκινούν την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας –Τουρκίας, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Η απόφαση έχει ληφθεί σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν με την διαμεσολάβηση της Μέρκελ και των ΗΠΑ, χωρίς να είναι ακόμη σαφές το περιεχόμενό τους, Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε την έναρξη των συνομιλιών , χωρίς να έχει διασφαλίσει το πλαίσιό τους , ενώ άλλες πηγές κάνουν ήδη λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών , ενώ και έμπειροι διπλωμάτες, εκφράζουν έντονο προβληματισμό.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την απόσυρση του Ουρούτς Ρέις. Η Αθήνα προέβαλε την απόσυρση ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και η Άγκυρα, με το πρόσχημα της συντήρησης του πλοίου ελίχθηκε για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει ακόμη το κλίμα . Δηλαδή αν η Τουρκία θα απειλεί και θα κινεί τον στόλο της και κατά τις συνομιλίες ή θα υπάρξει έγγραφο μορατόριουμ.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία αποφεύγει τις κυρώσεις, αλλά δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ την επομένη, αν η Άγκυρα επανέλθει στις απειλές. Αυτό και όσα θα γνωστοποιηθούν ως αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν έντονα σημεία, είτε σύγκλισης, είτε διάστασης απόψεων και θέσεων. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε αφόρητες πιέσεις να προσέλθει σε συνομιλίες εφ όλης της ύλης.
Προφανώς ο πρωθυπουργός ή ο ΥΠΕΞ έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν επίσημα τα κόμματα και τη βουλή για τις εξελίξεις και να δεσμευθούν ως προς το τι συζητά η Ελλάδα. Αν δηλαδή τίθεται ζήτημα γκρίζων ζωνών, νησιών κλπ ή μόνο την οριοθέτηση όπως δημόσια έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.