Φαίνεται πως πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή . Στις 12 Σεπτεμβρίου η Τουρκία αναμένεται να επεκτείνει τη NAVTEX "αγγίζοντας" το Καστελλόριζο , ενώ την επομένη, στις 13 του μηνός θα βρίσκεται στο νησί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, η Τουρκία αναμένεται να κορυφώσει τις επιθετικές κινήσεις της, ρισκάροντας μια πολεμική σύγκρουση , παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει παθητική και χωρίς , εδώ και μήνες σχέδιο αποτροπής.
Διπλωματικές πηγές εκδηλώνουν την ανησυχία τους και εκτιμούν ότι η ένταση θα φθάσει στο κόκκινο στις 12-13 Σεπτεμβρίου, για δύο λόγους. Πρώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αλλά και πληροφορίες , η Άγκυρα αναμένεται να εκδώσει νέα NAVTEX και να επεκτείνει την υπάρχουσα που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος είναι να φθάσει το Oruc Reis ,πολύ κοντά στο Καστελόριζο, ενδεχομένως σε απόσταση μεταξύ των 6-12 μιλίων . Η πρόκληση όμως φαίνεται ότι θα είναι διπλή καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στο Καστελλόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού. Το σκηνικό για την κυβέρνηση θα είναι σχεδόν εφιαλτικό να υπάρχουν τουρκικά πλοία , σχεδόν ορατά από το Καστελλόριζο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο νησί και να αμφισβητείται έμπρακτα η ελληνική κυριαρχία . Τι νόημα θα έχουν οι ομιλίες περί αποφασιστικότητας , κυριαρχίας και υπεράσπισης των δικαίων της χώρας; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί η κυβέρνηση να απαντήσει , θέλει δεν θέλει.
Αν επιβεβαιωθούν όλα όσα υποψιάζονται διπλωμάτες και αναλυτές, θα πρόκειται για μια κατάρρευση της πολιτικής ισχύος της Ελλάδας , αλλά και για μια άνευ προηγουμένου παραλυσία της στρατιωτικής μηχανής της χώρας που δεν απαιτεί ούτε νέα γαλλικά αεροσκάφη , ούτε νέες φρεγάτες για να αντιδράσει. Πρωτίστως όμως είναι ζήτημα υπαρξιακό για την κυβέρνηση που λαμβάνει τις αποφάσεις. Η Τουρκία με τις έρευνες, τις ασκήσεις και την γενικότερη επιθετικότητά της δημιουργεί ατμόσφαιρα ασφυξίας σε μια ευρύτερη περιοχή από την Κύπρο μέχρι την Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο.
Στην παρούσα φάση και πριν φθάσει η 12η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει αποτρεπτική διπλωματία, να ορίσει τι είναι αποδεκτό και τι όχι, να συζητήσει προφανώς και όχι να ερίζει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να αναβαθμίσει την διπλωματία της προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς παρακλητικές αναφορές, αλλά με αποφασιστικότητα και συγκεκριμένο σχέδιο που θα βασίζεται σε αποφάσεις. Έξι μίλια από το Καστελλόριζο η Ελλάδα δεν θα προκαλέσει κανένα θερμό επεισόδιο, θα υπερασπιστεί τα αυτονόητα.