Σχέδιο αποτροπής του Ουρούτς Ρέις δεν υπήρξε και παρά την ταπεινωτική της στάση η κυβέρνηση,  αντί να στραφεί  σε μια επιθετική, παραγωγική και αποτελεσματική διπλωματία σύρεται σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οξύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία πολιτική πρωτοβουλία αφήνοντας τα πάντα σε τρίτους.  Έτσι, η δυναμική των μεσολαβητών αυξάνεται με ταχύτητα και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι συζητά  μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η ατζέντα ανοίγει. Τον κυβερνητικό τραγέλαφο συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει μελετήσει το έγγραφο του ΝΑΤΟ. Εδώ καταρρέουν και οι κόκκινες γραμμές της λογικής…  


Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για την εκτόνωση της έντασης και ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ήρθε μια νέα πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης όλων των ενδιαφερόμενων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική κυβέρνηση να μην αντιδρά. Ο Μισέλ όμως είπε ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με κυβερνήσεις , τις οποίες και συνεχίζει. Το παράδοξο της  πρωτοβουλίας  Μισέλ είναι ότι περιλαμβάνει και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή όπου μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Συμμαχίας. Φαίνεται πως κάποιοι επιδιώκουν την ανάσταση μιας Συμμαχίας που είναι κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια. Αλλά τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου,  απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ΝΑΤΟϊκή πρωτοβουλία ότι «δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια». Είναι μια προκλητικά ειρωνική ή σαρκαστική απάντηση , ψευδής κυρίως, για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον λαό και το πολιτικό σύστημα .  Ο κ. Δένδιας εξακολουθεί πολλές φορές να μην έχει συναίσθηση των όσων λέει .

 

Η κίνηση Μισέλ


Η πρωτοβουλία Μισέλ φυσικά και είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης . Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζει τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και προκειμένου να συζητηθούν τα κύρια σημεία των διαφορών στην περιοχή. Ο ίδιος, σε σχετική δήλωσή του είπε για την Τουρκία,  ότι "είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν τυγχάνουν σεβασμού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει επίσης να προσφέρουμε διάλογο και μία θετική προσέγγιση".
Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν εδώ και αρκετό καιρό μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις με την  Τουρκία που θα κορυφωθεί στην σύνοδο κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Όμως η κινητικότητα που παρατηρείται είναι έντονη και η ατζέντα διευρύνεται συνεχώς καθώς η πρωτοβουλία για την πολυμερή διάσκεψη κρύβει εκπλήξεις.
Σύμφωνα με τον Μισέλ "μια πολυμερής διάσκεψη θα μπορούσε, πρώτον, να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και, δεύτερον, στην εξεύρεση λύσεων στα πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε." Δηλαδή, διευκρίνισε εκτός από τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ «θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα όπως η ενέργεια, η μετανάστευση και η ασφάλεια». Και αποκάλυψε ότι ήδη έχει καταθέσει ανεπίσημα την ιδέα σε αρκετούς Ευρωπαίους και τρίτους συναδέλφους,, μεταξύ αυτών και στην  Τουρκία. Δεν λέω ότι έχουμε ένα σαφές ‘ναι’, αλλά η απάντηση δεν ήταν αρνητική», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου.


Φαίνεται ότι η ΕΕ επανακαθορίζει και την ενεργειακή της πολιτική διαφορετικά δεν είχε λόγο σε αυτή την συγκυρία να θέσει αυτό το θέμα .
Δεν είναι ακόμη  σίγουρο  αν θα προχωρήσει  η πρωτοβουλία αυτή , αλλά γίνεται πλέον σαφές ότι στην σύνοδο κορυφής θα υπάρξει μια συνολική προσέγγιση με την Τουρκία στην οποία θα προσφερθεί προφανώς και κάποια πρόταση για την αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση , αλλά στο τραπέζι θα είναι και οι κυρώσεις. Ωστόσο αν αρχίσει διάλογος στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης θα είναι αδιανόητο η ΕΕ να συζητά με τον τουρκικό στόλο στην περιοχή και με απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά , δηλαδή η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Γερμανίας χωριστά δημιουργούν μια δυναμική διαπραγμάτευσης την οποία η ελληνική κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί .
Το επίπεδο επεξεργασίας, εμπλοκής και συνδιαμόρφωσης αυτών των πρωτοβουλιών είναι μηδενικό εκ μέρους της Αθήνας , παρά το γεγονός ότι , τουλάχιστον εντός της ΕΕ μπορεί να έχει καθοριστικό λόγο.
Σε κάθε περίπτωση αυξάνεται με ταχύτητα η εμπλοκή τρίτων παραγόντων. Μετά την εμπλοκή Τραμπ, επιχείρησε μάλλον με λάθος τρόπο να εμπλακεί η Μόσχα με τις ασκήσεις που είχε ανακοινώσει. Στην συνέχεια ενεπλάκη το ΝΑΤΟ, τώρα θεσμικά η ΕΕ και η Γερμανία που τις επόμενες ημέρες θα έχει την απόλυτη διαχείριση της ατζέντας ενόψει της συνόδου κορυφής.
Η κυβέρνηση δεν δίνει την παραμικρή εντύπωση ότι έχει επεξεργασμένες πολιτικές ενόψει της συνόδου κορυφής , ενώ προσποιείται την αιφνιδιασμένη σε κάθε πρωτοβουλία που  εκδηλώνεται. Η σύνοδος κορυφής όμως πλησιάζει και εφόσον η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο αποτροπής , όπως ταπεινωτικά αποδείχθηκε, φαίνεται τώρα ότι δεν έχει και κανένα σχέδιο διπλωματικών ενεργειών , πέραν της ενημερωτικής διπλωματίας.
Και αυτό είναι αρνητικό για τη χώρα

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία