Ο Λουκασένκο είναι ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι ο Ερντογάν. Και αυτό με την σύμφωνη γνώμη (αμήχανη στάση; ) του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, που πρόλαβε πάντως να πει στους άλλους 25 ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Λευκορωσία και για την Ρωσία. Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 27 Αυγούστου και στο επίπεδο των ηγετών σ ένα μήνα, στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Διότι προφανώς δεν απειλείται η Ευρώπη από την Τουρκία που απειλεί και καταπατά κάθε δικαίωμα της Κύπρου και της Ελλάδας. Απειλείται άμεσα από τον Λουκασένκο τον φίλο του Πούτιν.
Η έκτακτη, επείγουσα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, για την Λευκορωσία, έδειξε και τις διαθέσεις των ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας αλλά δυστυχώς έδειξε και τα όρια αντοχών της Αθήνας και της Λευκωσίας αυτή την εποχή. Που ανέχτηκαν όχι μόνο να συζητιέται αλλά και να λαμβάνονται μέτρα για μία χώρα που δεν απειλεί την ΕΕ , την ασφάλεια της, που δεν καταπατά τα δικαιώματα κάποιους κράτους-μέλους, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στα πρόθυρα θερμής διένεξης με την Τουρκία.
Αυτή η στάση –ειδικά του Έλληνα πρωθυπουργού- έδειξε για μία ακόμα φορά ότι έχει προσκολληθεί (δεσμευτεί;) σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων- που έχει ορίζοντα- με την Τουρκία και με διαμεσολαβητή την κα Μέρκελ.
Η συγκεκριμένη διαδικασία έδειξε φυσικά και τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ και σ αυτή την υπόθεση. Η οποία εκμεταλλευόμενη την απουσία των Αμερικανών, μοιράζει αυτή την «τράπουλα» στην Μεσόγειο.
Η κα Μέρκελ εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο κατά της Τουρκίας, προσφέροντας στον κ. Μητσοτάκη την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Φάνηκε αυτό και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της 14ης Αυγούστου όπου το Βερολίνο δεν συμφώνησε καν, να επικροτήσει η ΕΕ την Ελληνο-Αιγυπτιακή Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ.
Αυτό που εγγυάται επίσης η καγκελάριος είναι ότι η Ελλάδα θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με στόχο τον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου (γιατί όχι και την συνδιαχείριση) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στην ενημέρωση του, ο πρωθυπουργός «Κατά την παρέμβασή του στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι».
Για την ιστορία να πούμε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομοφώνως ότι οι πρόσφατες εκλογές της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία δεν ήταν ούτε νόμιμες ούτε και ελεύθερες γι αυτό και η ΕΕ θα λάβει μέτρα κατά της ηγεσίας της χώρας , του προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο και πολλών κρατικών αξιωματούχων, με στόχο την παραίτηση Λουκασένκο και την διεξαγωγή νέων εκλογών. Για την ΕΕ η Λευκορωσία είναι μια δεύτερη Ουκρανία που από χώρα φιλική πρέπει να γίνει εχθρική προς τη Μόσχα. Για να ολοκληρωθεί έτσι η στρατηγική της επιστροφής της γερμανικής επιρροής, αλλά και των Βαλτικών κρατών όπως και της Πολωνίας σε χώρες που θεωρούν ότι απέσπασε η Ρωσία –Σοβιετική Ένωση, ειδικά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αδιαφορώντας και για το γεγονός ότι οι Λευκορώσοι είναι …Ρώσοι.