Του Σωτήρη Σιδέρη
Επίσπευση των διαδικασιών και άμεση κατάθεση και ψήφιση από τη βουλή της συμφωνίας με την Αίγυπτο ζήτησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας , προφανώς για να αποφευχθούν παρενέργειες και να κλείσει και νομοθετικά το όλο ζήτημα. Εκτός από τον Δένδια , το ίδιο ζήτησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που φέρει την ευθύνη για το βατερλό με την Αλβανία
Για όσους δεν γνωρίζουν , η συμφωνία με την Αλβανία υπογράφηκε επί υπουργίας Μπακογιάννη το 2009, αλλά η ίδια δεν την έφερε ποτέ στη βουλή προς κύρωση και είναι προσωπικά υπεύθυνη γι αυτό το φιάσκο. Οι μήνες περνούσαν και τελικά η συμφωνία ακυρώθηκε με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας και έτσι έμεινε στα χαρτιά. Η Αθήνα έχασε έτσι ένα σοβαρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και έκτοτε, παρά τις πολύχρονες συνομιλίες, νέα συμφωνία δεν υπάρχει. Και φυσικά κανείς δεν απολογήθηκε γι αυτό.
Και όχι μόνο αυτά, αλλά η συμφωνία με την Ιταλία έχει προκαλέσει νέο κύκλο έντασης στο εσωτερικό της Αλβανίας με τον Ράμα και το κόμμα του να συνεχίζουν να κατηγορούν τον Μπερίσα για προδοσία, γιατί ενώ οι Ιταλοί έδωσαν μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά, κυρίως στους Οθωνούς, περίπου 72%, ο Μπερίσα είχε δώσει 100%. Άρα όταν γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα , οι Αλβανοί θα είναι πιο απαιτητικοί. Είδαν ότι η Αθήνα υποχωρεί και θα αυξήσουν τις απαιτήσεις τους.
Ας σημειωθεί πως ούτε η συμφωνία με την Ιταλία έχει έρθει στη βουλή και ο Δένδιας , όπως και η Μπακογιάννη και όλη η κυβέρνηση δεν είπαν κουβέντα, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά για τους λόγους που δεν αναφέρεται καν η ύπαρξή της. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την Ιταλία προβλέπει και αλλαγή του ευρωπαικού κανονισμού για την αλιεία, πρόκειται για μοναδική υποχώρηση διεθνώς, ώστε να μπορούν να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ 6-12 μιλίων, οι Ιταλοί ψαράδες. Μαθαίνουμε όμως ότι η διαδικασία για αλλαγή του κανονισμού στην ΕΕ, δεν έχει ξεκινήσει καν και μάλλον θα απαιτηθεί πάνω από χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και είναι ερώτημα πότε η συγκεκριμένη συμφωνία θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο.
Αυτή η σιγή είναι προβληματική και σημειωτέον δεν ακούγεται ούτε λέξη για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο , κάτι που προβλέπεται και από την συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία.
Είναι γνωστό όμως, ότι και η Ιταλία και η Αλβανία έχουν επεκτείνει εδώ και πολλά χρόνια τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια , ενώ η Ελλάδα όχι.
Φυσικά και δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αλλά κάθε απάντηση , δεκτή.….