"Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις επειδή δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις". Με αυτή τη δήλωση του ο Ερντογάν όχι μόνο σκληραίνει την στάση του έναντι της Ελλάδας, μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αλλά κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό και και την καγκελάριο Μέρκελ ότι "δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους". Αναφερόμενος στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επικαλείται μια «μυστική συμφωνία». Ανέφερε ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει για 3 με 4 εβδομάδες να παγώσουμε τις έρευνες, και όπως είπε εγώ της είπα ότι δεν τους εμπιστεύομαι (σσ υπονοώντας την Ελλάδα) αλλά αν το ζητάς εσύ θα το κάνω. Και ακολούθως τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, καθώς όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. «Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης μ’ αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες ζώνες. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν.
Εξηγεί αυτό και την ανακοίνωση της Άγκυρας περί αναβολής της έναρξης της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Αυγούστου. Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέλει να απαντήσει με τετελεσμένο (πράξη δική του) στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, που διαμορφώνει δεδομένα πάνω σ αυτό που "ζωγράφισε" ο ίδιος με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για την συνέχεια των εξελίξεων. Για την τουρκική διπλωματία (η οποία ανέμενε την εξέλιξη της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως γράφει το omegapress), προχωρά ένα βήμα παρά πέρα, πριν από τις όποιες διαπραγματεύσεις. Βάσει του διεθνούς δικαίου όταν δύο θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ εν προκειμένω) πέσουν η μία πάνω στην άλλη, αυτομάτως το θέμα παραπέμπεται σε διεθνή διαιτησία. Αυτό είπε και ο Ν. Δένδιας αμεσως μετά το Κάιρο: "Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο". Η Άγκυρα όμως θέλει να αποκτήσει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Να κάνει πρώτη έρευνα η και γεώτρηση στην αμφιλεγόμενη πλέον περιοχή, κάτι που θα επικαλεστεί στο διεθνές διαιτητικό όργανο ή στην διαπραγμάτευση. Για την Άγκυρα αυτή η γεώτρηση η έρευνα δίνει πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση.
Ήταν αυτός ο λόγος που η Τουρκία επεδίωξε να περάσει το Oruc Reis στην αμφισβητούμενη περιοχή. Η παρέμβαση της κας Μέρκελ καθυστέρησε τον Ερντογάν, με την "υπόσχεση" (οπως ο ίδιος λέει) ότι θα παγώσουν ολες οι ενέργειες και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.
Εφ όσον όμως η Αίγυπτος και η Ελλάδα προχώρησαν σε συμφωνία και η μερική ΑΟΖ έπεσε πάνω στην τουρκολιβυκη, η Άγκυρα δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην κίνηση της, ώστε να έχει και πάλι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αυτό όμως αν γίνει θα δημιουργήσει εντάσεις ίσως και θερμές.
Δημιουργούνται όμως ερωτήματα και για την ελληνική κυβέρνηση η οποία "κατηγορείται" ότι προχωρά σε διαβουλεύσεις αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις, οι οποίες περιπλέκουν την ελληνική θέση.
Πράγματι λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει πάγωμα ενεργειών για κάποιες βδομάδες ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις;
Γνωρίζοντας την διαμεσολάβηση της κας Μέρκελ, περιμένουμε να δούμε και τη στάση της Καγκελαρίας έναντι του Ερντογάν.