Στις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσουν πιθανότατα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν στην τριμερή του Βερολίνου, αλλά το τοπίο στην κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι θολό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι διαπραγμάτευση υπό καθεστώς απειλών δεν δέχεται η Ελλάδα. Είναι μια δήλωση χωρίς νόημα γιατί οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σε 20 ημέρες . Αυτό που έχει νόημα είναι να δηλώσει ο Δένδιας τι θα πράξει ο ίδιος και η κυβέρνηση αν υπάρξει κάποια ένταση. Θα αποχωρήσει η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις ή θα συνεχίσει;
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Διακόπουλος δηλώνει ότι άλλο πράγμα είναι η συζήτηση που είναι χρήσιμη και άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση. Αν αυτές περίπου είναι και οι εισηγήσεις του Συμβούλου προς τον πρωθυπουργό, η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα θέσεων. Η συζήτηση προηγήθηκε και έγινε στο Βερολίνο . Στις 24 Αυγούστου ή σε άλλη ημερομηνία που θα οριστικοποιήσει την συνάντηση η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί. Επίσης ο Διακόπουλος λέει ότι σε όσα συμφωνούμε τα λύνουμε, σε όσα διαφωνούμε προσφεύγουμε στη Χάγη. Αυτό που δεν λέει ο Διακόπουλος είναι αν αυτό το πλαίσιο το έχει συμφωνήσει και η Τουρκία και επίσης αν υπάρχουν προυποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου εκ μέρους της Αθήνας. Γιατί ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχει συμφωνημένη ατζέντα διαπραγμάτευσης, αν δηλαδή η Τουρκία θέσει θέματα γκρίζων ζωνών, εναερίου χώρου, αποστρατιωτικοποίησης, πάγωμα των συνομιλιών με την Αίγυπτο κλπ.
Αυτή η ασάφεια είναι σκόπιμη εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί προφανώς στο τραπέζι δεν θα μπουν μόνο τα ζητήματα που θέλει η Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα βάλει η Τουρκία. Προφανώς όμως η Άγκυρα θα φροντίσει να μας ενημερώσει . Μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν καθώς η διεθνής ρευστότητα επιβάλλει προσοχή και ετοιμότητα.