Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίγηρα, οδήγησε σχεδόν όλους να μιλήσουν για την πολυπλόκαμη πολιτική της Τουρκίας η οποία επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της και στην Αφρική. Και μάλιστα και σε μια περιοχή στην λεγόμενη ζώνη του Σαχέλ (Υποσαχάρια Αφρική) όπου είναι αυξημένη η επιρροή των Γάλλων. Συνδυάστηκε επίσης η επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Νίγηρα (χώρα που συνορεύει με την Λιβύη) με την παρουσία των τούρκων στην Λιβύη. Ο κ. Τσαβούσογλου στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο της χώρας Μαχαμαντού Ισουφού, συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, που αντιπροσωπεύει η δράση ισλαμιστών στην ζώνη του Σαχέλ, θέμα με το οποίο ασχολούνται η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Προσφάτως η Τουρκία διέθεσε 5 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της πολυεθνικής δυνάμεως ασφαλείας 5 χωρών της ζώνης του Σαχέλ. Συζητήθηκε φυσικά και η κατάσταση στην Λιβύη, Εξετάστηκαν όμως και οικονομικά θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, τα μεταλλεύματα και η γεωργία, αλλά και η ενέργεια. Και εδώ αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας.
Ο Νίγηρας, όπως και το γειτονικό Τσάντ έχουν από τα μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου. Ο Νίγηρας είναι η 4η χώρα στον κόσμο με μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύεται βασική η Γαλλία. Μάλιστα λόγω της δράσης ισλαμιστικών ομάδων στο Μάλι , στον Νίγηρα και γενικώς στην περιοχή, το 2013 ο πρόεδρος Ισουφού είχε παραδεχθεί ότι τα δυο μεγάλα ορυχεία ουρανίου στη χώρα του τα προστατεύουν Γάλλοι κομάντος. Το ουράνιο είναι πυρηνικό καύσιμο απολύτως απαραίτητο για τη Γαλλία, όπου το 78,8% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Η Τουρκία που κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, θα χρειαστεί ουράνιο. Βεβαίως η Ρωσία που κατασκευάζει το εργοστάσιο στο Ακούγιου διαθέτει και ουράνιο (είναι από τις μεγάλες χώρες με κοιτάσματα ουρανίου). Όμως η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει πολλές δυνατότητες και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την Ρωσία με την οποία παρα την συνεργασία έχει και τριβές. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Νίγηρα αφορά σίγουρα και τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη και την γενικότερη προσπάθεια της Αγκυρας να εδραιώσει την παρουσία της στην Βόρεια Αφρική. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως η ανοχή Αμερικής και Ευρώπης στην τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη της δίνουν την δυνατότητα να προσπαθεί και να ελπίζει.
Η επίσκεψη είναι μια ακόμα πρόκληση για την Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν, με δεδομένο ότι η υποσαχάρια δυτική Αφρική είναι ζώνη γαλλικής επιρροής. Είναι ο λόγος που η Γαλλία διαθέτει και σήμερα στρατό σε πολλές χώρες της περιοχής. Και είναι το ουράνιο ένα από τα πρώτα μεταλλεύματα που χρειάζεται η γαλλική πυρηνική βιομηχανία.
Η παρουσία του Τσαβούσογλου στην Νιαμέϊ, δείχνει τις μεγάλες βλέψεις της Αγκυρας και προσωπικά του Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μια βιομηχανική χώρα που διψά για δική της ενέργεια και είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που βρίσκεται σε σύγκρουση και με την Ελλάδα και την Κύπρο (όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο) λόγω του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία θα γίνει χώρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που η Γαλλία του Μακρόν διαμαρτύρεται.