Του Σωτήρη Σιδέρη
Η νοοτροπία του μικρομέγαλου πρωθυπουργού πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί χωρίς καμία επιείκεια. Οι διθύραμβοι, κάθε φορά που γίνεται μια μεγάλη διαπραγμάτευση σε πολυμερές μάλιστα επίπεδο και η ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων της , καταντούν γραφικοί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διεξόδους, από επιτυχίες, ωστόσο κάθε τι θετικό πρέπει να ανταποκρίνεται στα πράγματα. Κυρίως όσον αφορά την προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι χάνεται εντελώς ο έλεγχος. Στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης, δεν υπήρξε καμία καθοριστική, ούτε φυσικά πρωταγωνιστική πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Υπέγραψε σε ότι συμφώνησαν οι άλλοι, ενώ σιώπησε όταν έπρεπε να μιλήσει και για το κράτος δικαίου που ήταν στο τραπέζι.
Ο μηχαινισμός είναι περίπλοκος και στην πορεία θα μάθουμε περισσότερα. Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 31,5 δις ευρώ συνολικά. Όμως, ένα ποσό 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ. εύρω δάνεια, καθώς είχαμε σημαντική μείωση των επιδοτήσεων και αύξηση των δανείων, άρα αύξηση χρέους, αν η Ελλάδα δανειστεί . Πέραν αυτών όμως ας σημειωθεί ότι η Αθήνα θα εκταμιεύει από το καλοκαίρι του 2021σταδιακά και αφού πρώτα παρουσιάσει αναπτυξιακά σχέδια που σίγουρα θα προκαλέσουν θύελλα στην Ελλάδα αν επιβεβαιωθεί το σχέδιο Πισσαρίδη για ολοκληρωτική εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών όπως στο ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση όμως , κάθε εκταμίευση θα ελέγχεται δεν θα δίνονται χρήματα χωρίς προυποθέσεις.
Σε όλο αυτό το σκηνικό με παράλληλα σχήματα διαπραγμάτευσης, με ομαδοποιήσεις με απειλές βια βέτο , ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος. Καμία πρόταση, καμία ιδέα, καμία ειδική αναφορά στα ειδικά ελληνικά προβλήματα. Ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης άφωνος.
Στις Βρυξέλλες έγινε και μια παράλληλη όσο και έντονη συζήτηση για την σύνδεση της διάθεσης της βοήθειας με το κράτος δικαίου, που «έκαιγε» Ουγγαρία και Πολωνία και οι οποίες απειλούσαν με βέτο. Διαπραγματεύθηκαν σκληρά και στο τέλος φαίνεται ότι κέρδισαν . και στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος. Εκπροσωπώντας μια χώρα όπου οι παράνομες ηχογραφήσεις επιχειρείται να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, εκπροσωπώντας μια χώρα και μια κυβέρνηση που αποδέχεται τις παρανομίες αυτές, αλλά και εκπροσωπώντας μια κυβέρνηση που σε μια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, έκανε σκουπίδια τους νόμους , ίσως του ήταν δύσκολο να υποστηρίξει την διασύνδεση αυτή. Όμως θα υπάρξει και επόμενη φάση γιατί το θέμα του κράτους δικαίου θα επανέλθει στο Συμβούλιο και αναμένονται εξελίξεις
Και όμως η πιο ηχηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν για εσωτερικά ζητήματα και όχι για τις διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι «ανατρίχιασε» από το δημοσίευμα της Καθημερινής για το Μάτι. Όμως ένας πρωθυπουργός που παρακολουθεί ως τουρίστας να διώκεται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Τουλουπάκη, όταν η αίσθηση περί Δικαιοσύνης εξαϋλώνεται στα μάτια του κόσμου, τότε ο Μητσοτάκης δικαίως σιωπά για το κράτος δικαίου. Γιατί αν ένοιωθε ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε ισχυρό κράτος δικαίου, τότε όχι μόνο θα συμφωνούσε, αλλά και θα απαιτούσε, το Ταμείο Ανάκαμψης να συνδεθεί με το κράτος δικαίου και όχι να επιβάλλονται μνημόνια . Ούτε για το ένα δίνει αγώνα, ούτε για το άλλο θέμα. Γενικότερα , δεν δίνει κανέναν αγώνα, όπως δεν έχει διαπραγματευθεί σε κανένα επίπεδο, σε καμία σύνοδο κορυφής, έτσι και τώρα στοιχίζεται πίσω από απόψεις είτε της Γαλλίας, είτε της Γερμανίας και μοιραία η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη διαπραγματευτικά.