Ο Αιγυπτιακός Στρατός  είναι έτοιμος να εισβάλλει στην Λιβύη, εκατονάτες αρματα μάχης είναι παρατεταγμένα στα σύνορα των δυο χωρών. Η εισβολή γίνεται σε αντιστάθμισμα της τουρκικής εισβολής, της παρουσίας του τουρκικού στρατού, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η Αιγυπτος στηρίζει  τον Στρατηγό Χαφτάρ ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με έδρα το Τομπρούκ και την Βεγγάζη. Το πρωί της Κυριακής, ο αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι, παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τον τερματισμό  των εχθροπραξιών και την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Ομως η κυβέρνηση της Τρίπολης του Αλ Σάρατζ απέκλεισε το ενδεχόμενο καταπαύσης του πυρός.
Την πρωτοβουλία του Καίρου χαιρέτισε και η Αθήνα, τονίζοντας την ανάγκη αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.
Ομως η παρουσία αιγυπτιακού Στρατού στα σύνορα με την Λιβύη, δείχνει οτι το Κάιρο (οπως και αλλες δυνάμεις) δεν πρόκειται να αποδεχθεί την τουρκική εισβολή στην Λιβύη και την διαμόρφωση τετελεσμένων. Η εξέλιξη αυτή σαφώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει  την ελληνοτουρκική διαφορά.

 

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία του Προέδρου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι που ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής (7.6),  περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χαφτάρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Οι πιστοί του Χαφτάρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.
Οι δυνάμεις της GNA ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.
«Η συνάντηση του προέδρου με τους Λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.
Λιγη ώρα αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε:
«Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού. Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης.  Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση.  Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.  Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI».

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία