Δεν θα του βγει σε καλό του Νίκου Δένδια το να βλέπει και να ακούει μόνο ότι του αρέσει και ότι…θέλει. Μια μικρή μόνο παράθεση δηλώσεων του κ. Δένδια, δείχνει ότι η προσοχή του είναι στραμμένη στο εσωτερικό της χώρας. Το casus belli είναι «φαιδρότητα», η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν είναι «πράσινα άλογα» και στον Έβρο η διαφορά είναι για … «μερικές δεκάδες μέτρα». Ο κ. Δένδιας συμπεριφέρεται σαν διπλωμάτης εσωτερικού. Ας ελπίσουμε ότι δεν διαπραγματεύεται με εχθρούς και συμμάχους με τον ίδιο τρόπο.
Η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί, είναι μακριά από τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Οι πιο χαρακτηριστικές διατυπώσεις από την ώρα που ανέλαβε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.
-«Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, ειλικρινά, εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους». Μετά απ αυτό περιμένουμε και την διευθέτηση του κ. Δένδια για τα χωρικά ύδατα της χώρας. Την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά πετάνε πάνω από τα νησιά και πάνω από τον Έβρο.
-«Δεν είμαστε στον 19ο Αιώνα, στην εποχή των κανονιοφόρων» λέει και ξαναλέει από τον περασμένο Ιούλιο. Όταν τα έλεγε αυτά η Κύπρος ήταν σε κλοιό τουρκικών πλοίων και στην συνέχεια η Μεσόγειος γέμισε από τουρκικές κανονιοφόρους.
- «Όσον αφορά τη Λιβύη, ξέρετε, εδώ μιλάμε για ένα νομικό κατασκεύασμα, το οποίο είναι στα όρια της φαιδρότητας». Και η Τουρκία ετοιμάζει έρευνες στο Λιβυκό.
-«Εγώ πάντα λέω «η ”Γαλάζια Πατρίδα”, τα Πράσινα Άλογα» και άλλα πράγματα. Αυτά είναι κατασκευές, οι οποίες ούτε την Τουρκία βοηθούν -θυμίζουν μεγαλοϊδεατισμούς αστείους». Η Τουρκία οριοθετεί ότι ΑΟΖ γουστάρει και απαγορεύει στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις όπου γουστάρει. Από την Κύπρο έως τη Λιβύη.
-Και δεν είναι μόνο τα …εξωτερικά. «Εγώ είμαι βαρήκοος στα μουρμουρητά, βλέπω μόνο τις ανακοινώσεις» είπε ο υπουργός όταν του επεσήμαναν ότι ακούγονται μουρμουρητά για την πολιτική του από το ίδιο του το κόμμα και όχι μόνο από την αντιπολίτευση.
-Ομοίως δεν «είδε» και τους τούρκους φαντάρους στον Έβρο. Και ας έστελνε Διαβήματα. Κατά τα άλλα του φταίει η …αντιπολίτευση! Πριν απ αυτό όμως περιέγραψε (ΕΡΑ-20.5) και πάλι με τον δικό του τρόπο τα όσα συνέβησαν στον Εβρο: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα». Είναι η περιγραφή των όσων συνέβησαν στον Έβρο από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μόλις το θέμα έγινε γνωστό από τον βρετανικό Τύπο.
Ο τρόπος που περιγράφει ο κ. Δένδιας την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, δημιουργεί ανησυχητικά ερωτήματα.
Πιστεύει πράγματι ότι αυτή είναι η κατάσταση; Το casus belli (απειλή πολέμου) είναι μια «φαιδρότητα»;. Γιατί τότε η Ελλάδα δεν αλλάζει τα χωρικά ύδατα εδώ και 4 δεκαετίες;
Αν οι δηλώσεις απευθύνονται στην ελληνική κοινή γνώμη και μόνο, τότε ο κ. Δένδιας δεν ασκεί διπλωματία αλλά κυβερνητική προπαγάνδα. Και δείχνει στους έξω την αδυναμία της κυβέρνησης να αναμετρηθεί με την αλήθεια.
Αν επίσης ο κ. Δένδιας δεν βλέπει τις αντιφάσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα και την κυβέρνηση του, τότε επίσης δεν βλέπει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ίδιος στη θέση που βρίσκεται. Στα απλά ελληνικά η καρέκλα του τρίζει και αυτός πίνει σαμπάνια.