Την τελευταία μέρα του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε την επιχείρηση (ΕΙΡΗΝΗ) IRINI της Ευρωναυτικής Δύναμης Μεσογείου (EUNAVFOR MED) «ως αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένων μέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη». Στα απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η ναυτική ευρωπαϊκή δύναμη ελέγχει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Αυτό όμως που δεν λένε είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα της στο Αιγαίο, για να μην φτάνουν πρόσφυγες-μετανάστες από την Τουρκία, συμφώνησε όμως να δέχεται πρόσφυγες-μετανάστες από την πλευρά της Λιβύης!
Η Αθήνα διακαώς θέλει να εμποδίζεται η παροχή όπλων από την Τουρκία προς τη Λιβύη. Γι αυτό και δέχθηκε τελικώς να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη, ως σημείο που τα πολεμικά ευρωπαϊκά πλοία θα αφήνουν μετανάστες-πρόσφυγες. Πολύ απλά τα πολεμικά πλοία αν βλέπουν βάρκα ούτε την σπρώχνουν προς τα πίσω ούτε την αφήνουν να συνεχίσει την πορεία της. Μεταφέρουν τους μετανάστες σε ασφαλές λιμάνι μάλλον στο ποιο κοντινό. Οπότε η Ελλάδα θα δέχεται πλέον μετανάστες από την Αφρική.
Ετσι μπορεί να ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα της στο Αιγαίο, για να μην φτάνουν πρόσφυγες-μετανάστες από την Τουρκία, η Αθήνα όμως συμφώνησε να δέχεται πρόσφυγες-μετανάστες από την πλευρά της Λιβύης!
Οι ευρωπαίοι βεβαίως είναι ικανοποιημένοι. «Προκειμένου η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση IRINI θα αναπτύξει αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, παράλληλα με ορισμένα άλλα καθήκοντα.
Ο ύπατος αντιπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Με την επιχείρηση αυτή, η ΕΕ θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Η έναρξη της επιχείρησης IRINI στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τη διαδικασία του Βερολίνου, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Λιβύη και να φέρει την ειρήνη στον τοπικό πληθυσμό».
Η Δύναμη EUNAVFOR MED, επισήμως δεν είχε τεθεί σε δράση έως ότου κάποια χώρα να συμφωνήσει τι θα έκαναν όσους η ναυτική δύναμη διέσωζε σε βάρκες με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές ακτές. Οι χιλιάδες δηλαδή που μπαίνουν σε μια βάρκα από τη Λιβύη –όπου δεν υπάρχει έλεγχος λόγω του εμφυλίου- για να διασχίσουν την Μεσόγειο και να φτάσουν σε κάποια ιταλική ακτή, της ενδοχώρας ή νησιού. Η Ρώμη έβαλε όρο ότι δεν δέχεται μόνο αυτή να υποδέχεται μετανάστες, άρα η Δύναμη δεν λειτουργούσε. Το εμπόδιο ξεπεράστηκε μετά την συμφωνία με την Αθήνα.