του Σπύρου Σουρμελίδη

Η πανδημία δοκιμάζει και τις μεγάλες δυνάμεις, τις αντοχές τους, τις προβλέψεις τους και την προετοιμασία τους. Δεν αποκλείεται να είναι και ένας δείκτης για το πόσο πραγματικά μεγάλες είναι αυτή την ώρα οι χώρες με οικονομική και στρατιωτική ισχύ.
Η Κίνα όχι μόνο αντιμετώπισε άμεσα και γρήγορα την πανδημία, αλλά έδειξε ότι είναι ικανή να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος το πρόβλημα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ, που  δείχνει να πελαγοδρομεί και να μην μπορεί να καλύψει την προστασία του πληθυσμού της.

 

Δίπλα σ αυτές η Ρωσία του Πούτιν, σιωπηρά , όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, αλλά μπορεί και να εξάγει βοήθεια κατά βιολογικής απειλής, όπως έκανε προς την Ιταλία. Γιατί πολύ απλά η Ρώμη δεν έχει τι να περιμένει από τις ...Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα σχέδια κατά όλων των πιθανών πολέμων, συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού, από την Αμερική. Μπορεί όμως να φανεί ότι ολ αυτά είναι περισσότερο για το …Χόλιγουντ, παρά για την αληθινή ζωή. Αυτό επεσήμανε άλλωστε πριν από 5 χρόνια – σε ομιλία του το 2015- ο Μπίλ Γκέιτζ, ο συνιδρυτής της Microsoft. Ότι η προετοιμασία και τα σχέδια για την κάθε πιθανή απειλή γίνονται ωραία σενάρια στο Χόλιγουντ. Όμως οι δαπάνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των νέων βιολογικών κινδύνων διαρκώς περικόπτονται. Πέντε χρόνια αργότερα ο Γκέιτζ βγαίνει αληθινός.

Η Αμερική σε διπλή κρίση 

Διαβάζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής προχώρησαν σε δυσοίωνες και διαβαθμισμένες προειδοποιήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σχετικά με τον παγκόσμιο κίνδυνο που παρουσιάζει ο κορωναϊός. Δηλαδή έγκαιρα. Όμως ο  Πρόεδρος Τράμπ και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα γενικώς υποβάθμισαν την απειλή και απέτυχαν να αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση του παθογόνου αυτού παράγοντα σε μια χώρα με 330 εκ πολίτες. Μπορεί ο Ντ. Τράμπ να μιλάει για «κινεζο-ιό» όμως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αμερική δεν έχει σχέση ούτε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία η Κίνα, ούτε με αυτόν της Ρωσίας ή του Καναδά. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με ανισομερές σύστημα υγείας, αφού εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πλησιάσουν σε φαρμακείο και νοσοκομείο. Και αυτοί είναι σίγουρα μια βόμβα διασποράς του ιού, θανάτου και τραγωδίας. Η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, μπορεί να φανεί ανίκανη να διαχειριστεί  τη δική της κρίση. Ο Τράμπ στηρίζει τις ελπίδες του στην εύρεση εμβολίου, ώστε να σταματήσει την επιδημία και τις μεγαλύτερες συνέπειες της. Μόνο που δεν εξαρτάται απ αυτόν πλέον….

Ρωσία: Η πρώτη εξαγωγή βοήθειας κατά του κορονοϊού.


Ο ρωσικός στρατός σπεύδει για βοήθεια στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ιταλία μετά από εντολή του Πούτιν και σε συνεννόηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν ήδη  οκτώ κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Οι πρώτες μονάδες έφτασαν ήδη από το Σάββατο στην Λοβαρδία, στην περιοχή  η οποία πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού.  Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που κάνει εξαγωγή βοήθειας, ειδικών αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του βιολογικού αυτού κινδύνου.
Πρώτον σημαίνει, ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στην ίδια την Ρωσία,  που είναι χώρα αχανής.
Δεύτερον σημαίνει, ότι έχει επάρκεια ανθρώπων και  υλικών.
Και τρίτον ότι έχει τρόπους να διαχειριστεί την ασύμμετρη αυτή απειλή. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι χώρα που έχει αντιμετωπίσει και πυρηνικά ατυχήματα, αλλά και σκληρές επιδημίες όπως την λεγόμενη ευλογιά της Σιβηρίας (υιός Variola). Η απόφαση του Πούτιν να στείλει βοήθεια στην Ιταλία, σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει για μία ακόμα φορά, με σιδηρά στρατιωτική πειθαρχία, αλλά και επιστημοσύνη το όλο ζήτημα.
Ο Πούτιν αποφάσισε να βοηθήσει την Ιταλία γιατί μπορεί. Συγχρόνως όμως οι υπηρεσίες του θα μάθουν. Θα συγκεντρώσουν  πληροφορίες και θα τεστάρουν τις δυνατότητες τους  και σε διαφορετικό περιβάλλον. Είναι και αυτό μια ένδειξη για το ποιος καταστρώνει αληθινά σχέδια ….

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτές τις παρατηρήσεις, ιδίως ως ενιαία δύναμη, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς - για διαφορετικούς λόγους- η Ευρώπη δείχνει κεραυνοκτυπημένη, όπως και η Αμερική. Η ΕΕ, η Ευρώπη του ευρώ, ενός από τα ισχυρότερα οικονομικά κλαμπ του πλανήτη, αδυνατεί να βοηθήσει το εσωτερικό της. Η κάθε χώρα, φροντίζει να κλείνει τα σύνορα της, για να μην έρθει ο ιός, η κάθε χώρα μόνη της προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της, χωρίς αν υπάρχει δυνατότητα και  διάθεση για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη γι αυτό. Άλλωστε η υγεία είναι από τους τομείς που εξαιρούνται των γενικών Κανονισμών και Οδηγιών.  Η κάθε χώρα έχει το δικό της ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα. Γι αυτό και δεν υπάρχει καμία πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για αντιμετώπιση του σύγχρονου κινδύνου, των βιολογικών ή διατροφικών κινδύνων.
Η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη αυτή τη φορά δεν άντεξε και δήλωσε ότι σπάει  την δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον δεύτερο κίνδυνο που είναι η οικονομική κατάρρευση.

Ας μη βιαζόμαστε όμως για συμπεράσματα. Προς το παρόν χρειάζεται η προσεκτική παρατήρηση. Δεν έχει ολοκληρωθεί καν το πρώτο κεφάλαιο, που είναι η ίδια η βιολογική -υγειονομική κρίση.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία