Να διατιμηθούν άμεσα χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά, ζητά ο Νίκος Παπάς, το θέμα της αισχροκέρδειας θέτει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή το κόστος της εξέτασης για τον κορονοϊό. Απέναντι σ αυτό είναι ο κ. Γεωργιάδης –ο υπουργός Ανάπτυξης- που μας είπε ότι πρόκειται για θέμα προσφοράς και ζήτησης. Ε λοιπόν δεν πρόκειται για θέμα ζήτησης αλλά για θέμα ζωής και θανάτου. Το οποίο αφορά όλη την κοινωνία. Και δεν είναι μόνο η αισχροκέρδεια των ημερών. Είναι και αυτή που θα ακολουθήσει όταν τελειώσει η επιδημία.
Με αφορμή ένα πραγματικό περιστατικό, που έπεσε στην αντίληψη της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γράφει: «Τα ιδιωτικά ιατρεία χρεώνουν το τεστ από 100 έως 300 ευρώ και τα φθηνότερα δεν έχουν άμεσα ραντεβού. Το κενό είναι ολοφάνερο και πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Συνεργεία της πρωτοβάθμιας με ειδικό εξοπλισμό μπορούν να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, στα σοβαρά περιστατικά, με υπόδειξη του ΕΟΔΥ και να παίρνουν δείγματα. Ούτε ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, ούτε διασπορά στην κοινότητα, ούτε αισχροκέρδεια ιδιωτών που εκμεταλλεύονται την αγωνία των πολιτών. Είναι μια από τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο».
Η διατίμηση είναι το μέτρο που αρχίζει και συζητιέται σε οικονομικούς κύκλους , και δεν αφορά μόνο είδη υγιεινής και υπηρεσίες υγείας. Θα αφορά μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια και τώρα αλλά και μετά το τέλος της επιδημίας. Βεβαίως είναι νωρίς να δούμε ποιες ακριβώς θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, αφού είδη είναι πολλοί οι κλάδοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, οι κυβερνώντες υπόσχονται οικονομικές ενισχύσεις που ξεπερνούν το μισό τρις δολάρια ή ευρώ. Ολ αυτά είναι ακόμα υπολογισμοί, γιατί δυστυχώς δεν έχει κλείσει ο κύκλος της πανδημίας ώστε να δούμε τις επιπτώσεις.
Όμως ήδη βλέπουμε το άμεσο πρόβλημα που είναι η αισχροκέρδεια στα είδη και στις υπηρεσίες υγιεινής.