του Σωτήρη Σιδέρη 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει την λειτουργία της, αλλάζει τον τρόπο παραγωγής πολιτικής, αλλά όπως  όλοι οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει  να αποδείξει ότι έχει ιδρυθεί και για τα δύσκολα και όχι μόνο για εποχές ευμάρειας. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν. Γήπεδα παγωμένα , χώροι ψυχαγωγίας αδειάζουν  η κοινωνική δραστηριότητα αναστέλλεται , οι άνθρωποι απομονώνονται για να υπερασπιστούν το πολύτιμο αγαθό της υγείας.  Η κίνηση στους δρόμους αραιώνει. Δεν είναι ένας άλλος κόσμος. Είναι ο δικός μας κόσμος που ασθενεί…. Ο κοροναϊός αλλάζει τη ζωή μας δραματικά. Τα συστήματα υγείας ασφυκτιούν ήδη. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση γι αυτό και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για να καθυστερήσουν την γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας. Κανείς δεν είναι βέβαιος  ότι αυτό είναι εφικτό. Ουσιαστικά κανείς δεν είναι  βέβαιος για τίποτα. Ούτε για την επιδημία, ούτε για την θρησκεία του, ούτε σε τι κατάσταση θα μας βρει το τέλος της επιδημίας από πλευράς κοινωνικής πρωτίστως και οικονομικής φυσικά. Γιατί αυτή την στιγμή η μεγάλη αγωνία είναι η υγεία. Και πολύ σωστά, αν και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν τα παράσιτα που ζουν εις βάρος των άλλων. 

 

Μάσκες στα φαρμακεία δεν υπάρχουν. Όχι γιατί εξαντλήθηκαν . Προφανώς οι περισσότεροι αγόρασαν. Αλλά και όσοι θέλησαν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να αγοράσουν μάσκες την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή τώρα, δεν βρίσκουν. Και φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να είναι καχύποπτος με τους κερδοσκόπους. Τα παράσιτα που λέγαμε…

Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν ότι υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας και θέλουν να το προστατεύσουν. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΣΥ είναι αποδυναμωμένο , είτε λόγω μείωσης των δημοσίων δαπανών για να ιδιωτικοποιηθούν κάποιοι κρίσιμοι τομείς και να κερδοσκοπήσουν φίλα προσκείμενοι ιδιώτες, είτε λόγω απουσίας πολιτικής βούλησης να στηριχθεί, είτε γιατί δεν αξιοποιείται το προσωπικό, είτε γιατί άριστης εκπαίδευσης προσωπικό έχει μεταναστεύσει , είτε και λόγω διαφθοράς…

Ωστόσο είναι η στιγμή που όλοι προσβλέπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Ελπίζουμε  αυτή η επιδημία να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα συζήτηση . Και ελπίζουμε οι προοδευτικές δυνάμεις να αποδείξουν ότι είναι προοδευτικές και στην πράξη. 

 Περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η ΕΕ το επόμενο διάστημα καθώς είναι κρίσιμης σημασίας ο ρόλος της. Είτε για να συντονίσει, είτε για να στηρίξει , είτε για να επιδείξει αλληλεγγύη. Μέχρι στιγμής πάντως η ΕΕ δείχνει και η ίδια να ασθενεί, όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά από τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό, από την μείωση των κοινωνικών δαπανών, από την απουσία βούλησης να στηρίξει το κοινωνικό κράτος. Προσπαθεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο, θα περιμένουμε τη δράση της. 

Και φυσικά μεγάλης σημασίας είναι  οι αποφάσεις που θα λάβει στην οικονομία. Σίγουρα πολλοί θα πιέσουν για να δοθεί στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο. Στήριξη χρειάζονται όλοι και όχι μόνο οι πολυεθνικές . Αν επικρατήσει η ταξική λογική, η ΕΕ στο τέλος της κρίσης θα είναι ακόμη πιο ευάλωτη σε διαλυτικές τάσεις . Από τις αποφάσεις που θα λάβει θα κριθεί και το κατά πόσο μπορεί να διορθώσει την πορεία της ή να την επιδεινώσει. Και αν θα μπορέσει να ξαναγίνει κάπως πιο ελκυστική  ή θα γίνει ακόμη πιο αποκρουστική. 

 

Τα μέτωπα της Ελλάδας

 

Η Ελλάδα έχει περισσότερα προβλήματα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί εκτός από την επιδημία αντιμετωπίζει μια κρίση στα σύνορά της , από μια χώρα και έναν ηγέτη , την Τουρκία και τον Ερντογάν που δείχνουν  μια βίαιη και ίσως βάρβαρη πλευρά του συστήματός τους. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πρωτίστως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και όχι να την αποδυναμώσει. Και αυτή η ενότητα είναι έργο, είναι πολιτική βούληση , είναι σχέδιο και όχι κούφια λόγια. Είναι με απλά λόγια μια ευκαιρία, το πολιτικό σύστημα να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου , αντιπαράθεσης , μια νέα πολιτική κουλτούρα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα παίρνει κάτω από τη βάση. Στο χέρι της είναι να διορθώσει την πορεία της. 

Οι σημαντικότερες εξελίξεις:  

Περισσότερα από 128.000 τα κρούσματα παγκοσμίως, πάνω από 4.700 οι νεκροί.

18 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα, 25 επαφές τους και 10 «ορφανά» χωρίς γνωστή επαφή. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μπροστά στις εκκλήσεις από πολλές πλευρές να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η συγκέντρωση πιστών στις εκκλησίες, σημειώνει με νόημα πως η εκκλησία «ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς».

    Στην αναστολή λειτουργίας, λόγω του κοροναϊού, των πολιτιστικών χώρων του δήμου και κλειστών αθλητικών δομών του, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων.

    Παγώνουν τα δικαστήρια στην Ελλάδα μέχρι 27 Μαρτίου.

    Στην Ιταλία ο αριθμός των θυμάτων του κοροναϊού έσπασε το φράγμα των 1.000 με τη χώρα να είναι εκείνη που έχει πληγή πιο πολύ, εκτός Κίνας.

 

    Δορυφορικές εικόνες μαζικών τάφων στην πόλη Qom του Ιράν δείχνουν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα είναι ακόμη πιο σοβαρή απ΄ ότι οι αρχές παραδέχονται.

    Κλείσιμο όλων των σχολείων, παιδικών σταθμών και πανεπιστημίων της χώρας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Πολύωρες, γεμάτες ένταση διαβουλεύσεις μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, της κυβέρνησης της και των πρωθυπουργών 16 κρατιδίων χωρίς τη λήψη αποφασιστικών μέτρων.

    Με δυο μέλη της να έχουν ήδη προβληθεί από τον κορονοϊό και να βρίσκονται σε καραντίνα, η ισπανική κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τηλεδιασκέψεις.

    Σε απομόνωση για 14 μέρες ο πρωθυπουργός του Καναδά καθώς η σύζυγός του έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό

    Από σήμερα και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στο Βέλγιο, τα εστιατόρια και τα μπαρ

    Σε μια από τις χειρότερες της ιστορίας της, εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καλύτερη η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (και στο Χρηματιστήριο Αθηνών) έπειτα από τη χθεσινή κατάρρευση

 

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία