Του Σωτήρη Σιδέρη

Η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα με πλήθος αξιωματούχων να ισχυρίζονται ότι στη χώρα μας, στον Έβρο και τα νησιά, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Είναι μια καλά ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή αντεπίθεση που στόχο έχει να ενεργοποιήσει τρίτες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και κινήματα  κατά της Ελλάδας. Δεύτερος στόχος, να αυξήσει την πίεση προς τη χώρα μας και τις ξένες κυβερνήσεις, είτε για να ανοίξει , έστω και περιορισμένα τα σύνορα, είτε για να αυξήσει τα διαπραγματευτικά κέρδη.


Η ελληνική κυβέρνηση χάνει έδαφος στην επικοινωνιακή επίθεση της Τουρκίας. Πρώτον γιατί η Τουρκία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που σε  καμία  περίπτωση όμως δεν αντιστοιχούν με την πραγματική κατάσταση. Δεύτερον γιατί η κυβέρνηση , αντί να αντεπιτεθεί στην Τουρκία που είναι  πρωταγωνιστικά  υπεύθυνη για την κατάσταση στην Συρία και προκαλεί κύματα προσφύγων,  τυγχάνει ασυλίας και από την ελληνική εξωτερική πολιτική και από την ΕΕ. Τρίτον, γιατί η κυβέρνηση , αντί να οργανώσει τις δυνάμεις και με ένα άρτια οργανωμένο σχέδιο να αντεπιτεθεί σε διεθνές επίπεδο, επιλέγει την επίθεση στην ελληνική αντιπολίτευση με προφανή στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και κυρίως να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.
          

Το εσωτερικό παιχνίδι


Έχει ξεχαστεί ήδη πολύ γρήγορα, καθόλου αθώα βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την κυβέρνηση στην απόφασή της να κλείσει τα σύνορα. Από το σημείο αυτό και μετά, ο πρωθυπουργός θέλησε να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα στην ακροδεξιά πολιτική διαχείριση της κρίσης, πράγμα που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά. Είναι και το ΜέΡΑ 25, είναι και το ΚΚΕ, είναι και διεθνείς οργανισμοί. Προφανώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν είναι Δούρειος Ίππος του ΣΥΡΙΖΑ, απλά διαβάζει τους κανόνες  περί δικαιωμάτων και τους υποστηρίζει  όπως έχει υποχρέωση να κάνει.
Η αποτυχία λοιπόν  να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά πολιτική αποσυντόνισε την κυβέρνηση που θέλει πάση θυσία να διατηρήσει το κλίμα πολέμου στο  Έβρο για να συσπειρώνει την κοινωνία. Η οποία κοινωνία , παρά τις καλά στημένες ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης σύγχυσης καθώς έχει ενώπιόν της μια νέα μεταναστευτική  και προσφυγική κρίση, έχει όμως και το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας, έχει οικονομικά προβλήματα και πολλά ακόμη.  Ως προς το πρόβλημα του κορωνοϊού είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας , καθώς είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, πόσο καταστροφική είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Μόνο ο δημόσιος τομέας μπορεί να εγγυηθεί τη δημόσια υγεία και αυτό το ξέρουν όλοι.
           

Ο εσωτερικός εχθρός



Υπό αυτή την πολυπρισματική πραγματικότητα , η κυβέρνηση επικεντρώνει αποκλειστικά στο μεταναστευτικό, δεν θέλει συζήτηση για την αποτυχία της να φέρει οικονομική ανάπτυξη που είχε υποσχεθεί, τα προβλήματα συσσωρεύονται και έχει ανάγκη από έναν εχθρό. Και προτιμά έναν εσωτερικό εχθρό γιατί είναι ανύπαρκτη η εξωτερική της πολιτική, όπως και η επιρροή της στον διεθνή στίβο.
Οι βαθιές ιδεολογικές διεργασίες που συντελούνται στη ΝΔ θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερους τριγμούς στην κυβέρνηση. Από ένα σημείο και μετά ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να υποχωρήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο όψεις. Μία του νεοφιλελεύθερου , κυρίως στην οικονομία και μία του διαχειριστή  της ακροδεξιάς πολιτικής. Ήδη  όμως ο πρωθυπουργός σύρεται από την ακροδεξιά ατζέντα και η αδυναμία του να σύρει και τον  ΣΥΡΙΖΑ θα τον αφήσει μόνο με τις ιδεολογικές ύαινες που ακονίζουν τα δόντια τους νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα να κατασπαράξουν τον εσωτερικό τους εχθρό , τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ προφανές γιατί ο Μητσοτάκης δεν δέχεται να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση για κανένα μεγάλο θέμα. Είναι προφανές ότι λειτουργεί σε μείζονα ζητήματα ως πληρεξούσιος της ακροδεξιάς του πτέρυγας, από την οποία πλέον δεν μπορεί να ξεφύγει.
           

 Μέτωπο Δημοκρατίας

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ,  ενεργοποίησε άμεσα τα πολιτικά του αντανακλαστικά, παρουσίασε μια  σειρά προτάσεων που η κυβέρνηση προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση καθώς οι προτάσεις του είναι στην πραγματικότητα αυτές που θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης . Για να διατηρήσει αυτό τον βηματισμό η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνει και άλλα βήματα . Το πρώτο βήμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση στην Ελλάδα , κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να εμμένει στις ίδιες θέσεις που είχε ως κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας, δηλαδή τον διπλωματικό καθωσπρεπισμό. Η Τουρκία πρέπει να καταγγελθεί ως αντιδημοκρατική χώρα , μια μορφή κοινοβουλευτικής δικτατορίας, με χιλιάδες φυλακισμένους, με κατοχή εδαφών ξένων χωρών, με καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων και να αντιστρέψει την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η Τουρκία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει επίσης να επισημάνει την διαχωριστική γραμμή όσον αφορά  τις σχέσεις με την Εκκλησία και την ταύτισή της με ότι πιο αντιδραστικό στοιχείο υπάρχει από την υγεία μέχρι την παιδεία και την εξωτερική πολιτική και επιδρά καταλυτικά στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Να επισημάνει στον πρωθυπουργό ακόμη, ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Ή θα επιλέξει την δημοκρατική συνεννόηση ή θα συμπορευθεί με την ακροδεξιά. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πεδίο συνεννόησης στην δεύτερη θα είναι μόνος του.
  Όπως η χρεοκοπία προκάλεσε πολιτικές αναστατώσεις και οδήγησε σε νέο πολιτικό χάρτη, έτσι και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή,  το μεταναστευτικό και η δημόσια υγεία θα προκαλέσουν νέες ανατροπές. Τα δημοκρατικά μέτωπα, αργά ή γρήγορα θα γίνουν η πρώτη ανάγκη για το μέλλον της χώρας. Αρκεί οι δημοκρατικές δυνάμεις να έχουν σχέδιο, αποφασιστικότητα και να αποφύγουν οποιαδήποτε στροφή προς τα δεξιά, όπου το πεδίο είναι ήδη ναρκοθετημένο.

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία