του Σπύρου Σουρμελίδη


Ο Δήμος Μυτιλήνης κλείνει τα «σύνορα του» με τον άλλο Δήμο του νησιού, το Δήμο Δυτικής Λέσβου, «απαγορεύοντας» τους πρόσφυγες ή μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο να μαζεύονται στο καμπ της Μόριας. Κάποιοι νησιώτες εμποδίζουν κάποιες βάρκες (από τις δεκάδες που έρχονται) να δέσουν στις σκάλες. Έβαλαν φωτιά σε κατάλυμα πρώτης υποδοχής του ΟΗΕ στη Συκαμιά Λέσβου. Ομάδες πολιτών από κάποιες περιοχές της Μακεδονίας – ακούγοντας στο κάλεσμα τηλεοπτικών σταθμών και οργανώσεων - οδεύουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να στηρίξουν την προσπάθεια του στρατού και της  αστυνομίας, να εμποδίσουν τα κύματα μεταναστών που θέλουν να μπουν στη χώρα. Η κυβέρνηση  ζητά από την  ΕΕ συμπαράσταση, αλλά δεν φαίνεται εμπράκτως να ζητά μετακίνηση προσφύγων προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ έχει παγώσει και η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με μετακινήσεις προς την ενδοχώρα. Ολ αυτά λίγες μέρες μετά το ξυλοφόρτωμα των νησιωτών από τα ΜΑΤ. Χώρα εν καμίνω!




Η ΕΕ δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, η ενδοχώρα δεν θέλει να βοηθήσει τους νησιώτες, η ανατολική Λέσβος δεν θέλει να βοηθήσει την δυτική, οι «σκληροί» και οι έξαλλοι κυριαρχούν σε βάρος της λογικής και της αποτελεσματικότητας. Ένα τμήμα της κοινωνίας οδηγείται σε ακρότητες (εκφασίζεται), στρεφόμενο εναντίον όλων, ακόμα και κατά του …Νόμου και της Τάξης, με ευθύνη της ηγεσίας της ΝΔ.
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες στριμώχνονται πάνω στα συρματοπλέγματα των ελληνικών συνόρων, εκβιαζόμενοι, διωκόμενοι, απειλούμενοι,  από το καθεστώς του Ερντογάν. Παρόμοια εικόνα και στα παράλια της Τουρκίας, απ όπου ξεκινούν βάρκες με ανθρώπους προς τα ελληνικά νησιά. Οι βάρκες φτάνουν στις ελληνικές παραλίες, αλλά η κατάσταση τώρα δεν έχει σχέση με το 2015. Επικρατεί χάος, επικρατεί μίσος, επικρατεί τρέλα. Οι νησιώτες δέρνουν τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, καίνε χώρους υποδοχής, ένας Θεός ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Κινήσεις της τελευταίας ώρας

Η κυβέρνηση ανέστειλε την διαδικασία εξέτασης /χορήγησης ασύλου για ένα μήνα, στην προσπάθεια αποτροπής μαζικών ελεύσεων  προσφύγων. Έχει διακηρύξει /επικαλεστεί και τον κίνδυνο από τον κοροναϊό, για να κλείσει τα σύνορα.
Η ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα (tweets κα) στους μετανάστες προειδοποιώντας τους ότι δεν πρόκειται να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: «Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω»… «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία μαζί με τον Charles Michel (σς πρόεδρο της ΕΕ) την Τρίτη».  (Μα αυτό θέλουν,  να περάσουν στην Ευρώπη !!!).

Η επίθεση και ο πανικός

Ο εκβιασμός του Ερντογάν είναι δεδομένος και ορατός, όπως δεδομένη είναι και η διάθεση όλων να αντιμετωπισθεί και μάλιστα με σθένος η αλητεία  της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας, της Ελλάδας όπως και της Κύπρου, σε βάρος πολλών λαών (Σύριων, Κούρδων κα) και εν προκειμένω σε βάρος χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε και το κάνει διχάζοντας τους Έλληνες, σπέρνοντας μίσος (προεκλογικώς αλλά και στην συνέχεια) στο όνομα μιας ιδεολογικής υστερικής αυταπάτης.
Υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, ζητούν να αποκρουστούν τα κύματα των μεταναστών, αφού αυτό έχουν υποσχεθεί προεκλογικώς. Όμως με κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα. Η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν φάνηκε μόνο με την  επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, φάνηκε όταν έστειλε τα ΜΑΤ στα νησιά να υποχρεώσουν τους νησιώτες να δεχθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Έχοντας εντελώς λάθος εικόνα και πληροφόρηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κυρίως δε, έχοντας δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στα νησιά. Βρήκε λιγότερο από 10.000 μετανάστες σε όλα τα νησιά και τους έφτασε στις 42.000 λόγω της ακινησίας.
Αλλά και της πονηρής σκέψης πως όσο στοιβάζονται μετανάστες στα νησιά υπό άθλιες συνθήκες, η εικόνα θα είναι αποτρεπτική για νέα κύματα μεταναστών. Ήταν αυτή και η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ , στους αυστριακούς και γενικώς στους σκληρούς της ΕΕ. Μόνο που αυτοί φροντίζουν την πάρτη τους και όχι την Ελλάδα.
Τώρα επικαλείται διάφορους Κανονισμούς (έως και τον κοροναϊό) προκειμένου να εξασφαλίσει βοήθεια. Ζητούν (και σωστά) την  εφαρμογή τη Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που έως χθες, επέκριναν.
Έχοντας αφήσει την ιδεολογική και πολιτική διαχείριση του θέματος στο πεδίο, στους σκληρούς της Μυτιλήνης (Αθανασίου, Μουτζούρης κα)  και την πανελλαδική ρητορική σε Γεωργιάδη-Βορίδη, έχασε χρόνο, αξιοπιστία, και διαχειριστική ικανότητα. Οι Αλκιβιάδης Στεφανής, Νότης Μηταράκης κ.α. χειριστές της κρίσης,  έχουν ήδη απαξιωθεί.
Πρωτίστως δίχασε την Ελλάδα, δίχασε την κοινωνία, δίχασε την ΝΔ. Η κοινωνία έχει μοιραστεί και πάλι, απελπισμένη, οργισμένη, αντιμέτωπη με αδιέξοδα, με τρόμο, με φόβο. Και όλο αυτό  γιατί κάποιοι φρόντισαν να κερδίσουν ψήφους επικαλούμενοι τον τρόμο, τον φόβο, αλλά και την μαγκιά. Πολιτικοί και πολιτευτές όλων των επιπέδων, παρίσταναν τους Ράμπο.
Τώρα αναζητούν φράκτες στη θάλασσα, μαστιγώνουν τα κύματα όπως ο Ξέρξης, έχουν απέναντι τους χιλιάδες απελπισμένους που τους σπρώχνουν στα δικά μας σύνορα τα τουφέκια Τούρκων στρατιωτών. Άνθρωποι καβαλάνε τα συρματοπλέγματα, περνούν με τις βάρκες στα νησιά μας, κάποιοι απ αυτούς θα πνιγούν, οι πολλοί θα περάσουν.

Ζητούμενο η ψυχραιμία και η ενότητα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να τον ενημερώσει για τα  όσα αποφάσισε. Αν και δεν τον συμπαθεί, ίσως να τον χρειαστεί  μπας και συνεννοηθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Για τον πρωθυπουργό, το πρόβλημα δεν είναι η αντιπολίτευση η οποία ουσιαστικά δεν τον εμποδίζει και δεν θα τον εμποδίσει. Εμπόδιο είναι το δικό του κόμμα. Εμπόδιο είναι το μίσος που  έσπειραν. Γιατί τώρα δεν υπάρχει η ψυχραιμία, η κοινωνική ηρεμία, η πειθαρχία, η εμπιστοσύνη,  η ενότητα.
Αυτά τα χάλια δημιούργησαν, με αυτά θα πορευτούν.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία