Όποτε ανακύπτει ζήτημα στήριξης διαφόρων κινημάτων από την Αριστερά, η δεξιά ξεσηκώνεται και δήθεν οργισμένη καταγγέλλει τους διεθνιστές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ζήτημα πατριωτισμού. Όταν η δεξιά όμως συντάσσεται πειθήνια με τις θέσεις των ισχυρών, ακόμη και αν αυτό είναι αντίθετο με τα εθνικά συμφέροντα δεν τρέχει τίποτα.
Αυτή η περιγραφή ταιριάζει πολύ καλά με τα γεγονότα που καταγράφηκαν στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Όταν δηλαδή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να ψηφίσουν μιας τροπολογίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή η στάση επιβλήθηκε από το γερμανοκρατούμενο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα.
Ο κ. Παπαδημούλης κατήγγειλε αμέσως μετά:
«Η Ευρωομάδα του ΕΛΚ, όπου ανήκει η ΝΔ, καταψήφισε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την «τροπολογία Παπαδημούλη», που στηρίζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η γερμανοκρατούμενη Ευρωδεξιά, υπονομεύει κ πάλι τα συμφέροντα της χώρας!»
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Φρανκφούρτη να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της αγοράς τίτλων, εφόσον προβεί σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στην αρχική πρόταση ψηφίσματος, αναφέρονταν ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο:
«εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως, έφερε τροποποίηση του ψηφίσματος, που στήριξαν και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και στην οποία απαλείφεται η φράση πως η ΕΚΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αναλυτικά: «το ΕΚ σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων».
Το ψήφισμα, τελικά, πέρασε με 315 ψήφους υπέρ, 288 κατά και 39 αποχές.
Κάθε εξήγηση δεκτή