Κόλαφος για την κυβέρνηση αποτελεί η απάντηση ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ, όταν ρωτήθηκε κατά την διάρκεια μιας offtherecord ενημέρωσης εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20.01.2020 , σχετικά με την απειλή του πρωθυπουργού ότι η Αθήνα θα θέσει βέτο σε αποφάσεις της ΕΕ μετά την μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
«Βέτο σε τι;» ήταν η απάντηση του αξιωματούχου, που προφανώς , όπως και όλοι οι Έλληνες δεν κατάλαβαν σε τι ακριβώς θα θέσει βέτο η κυβέρνηση. Φυσικά ο λαικισμός ηττήθηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, αλλά οι λαικιστές είναι αθάνατοι….
Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., σημείωσε ότι στο γεύμα εργασίας των Υπουργών θα πραγματοποιηθεί άτυπη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη σε συνέχεια των συζητήσεων στο πλαίσιο του έκτακτου ΣΕΥ της 10ης Ιανουαρίου , αλλά και στον απόηχο της διάσκεψης για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου. Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά από τον ΥΕ/ΕΕ, Josep Borrell, αλλά “και από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών”. Έμφαση θα δοθεί στα επόμενα βήματα με στόχο τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης. Από τις απαντήσεις του κοινοτικού αξιωματούχου γίνεται κατανοητή η απόσταση μεταξύ επικοινωνιακής πολιτικής και πραγματικής πολιτικής.
• Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος περιορίστηκε στο να απαντήσει: “Βέτο σε τι;”
• Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο, για τον οποίο δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, δεδομένης μάλιστα της επίσκεψης του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα, “οπότε προφανώς η Ελλάδα αποτελεί μέρος της διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς”, ο αξιωματούχος της ΕΕ παρέπεμψε στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία και απηύθυνε προσκλήσεις για τη συνάντηση της Κυριακής.
• Ερωτηθείς, εάν στην εν λόγω συνάντηση η ΕΕ θα λάβει υπ’ όψιν της την ελληνική θέση και δη όσον αφορά το “πολύ αμφιλεγόμενο” Μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι “Βεβαίως θα λάβουμε υπ’ όψιν μας την ελληνική θέση, όπως θα λάβουμε υπ’ όψιν τις θέσεις όλων των κρατών-μελών, καθώς αυτό αποτελεί ευθύνη μας” συμπληρώνοντας ότι “θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία” στο θέμα.
• “Ασφαλώς γνωρίζουμε τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης”, τόνισε. Η ίδια η ΕΥΕΔ έχει εκφράσει τις σοβαρές της ανησυχίες για το συγκεκριμένο Μνημόνιο Κατανόησης. “Έχουμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας σχετικά το εάν το Μνημόνιο αυτό, στη σημερινή του μορφή, διαθέτει νομική ισχύ” σημείωσε, προσθέτοντας: “Το αφήνω στους δικηγόρους. Υπάρχουν, όπως γνωρίζετε, ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενό του και ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητά του. Οι ανησυχίες μας, πάντως, έχουν εκφραστεί και στην ηγεσία της Τουρκίας, αλλάς και της Λιβύης”.