Κλιμακώνεται εν μέσω δραματικών εξελίξεων η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την άφρονα  ενέργεια των ΗΠΑ να δολοφονήσουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η  προσωπικότητα του οποίου δέσποσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή καθώς  ηγήθηκε του πολέμου κατά των Ισλαμικού κράτους στην Συρία και το Ιράκ.  Αντιδράσεις προκλήθηκαν ακόμη και εντός των ΗΠΑ , ενώ η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τον χαρακτήρισε μια «προκλητική και δυσανάλογη» ενέργεια.


«Ο αποψινός αεροπορικός βομβαρδισμός κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Η Αμερική--και ο κόσμος--δεν έχουν περιθώριο για κλιμακούμενες εντάσεις στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πελόζι.
Η ίδια είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί και απαίτησε να «ενημερωθούν άμεσα» οι βουλευτές για την κατάσταση.
  Ο  στρατηγός    Σουλεϊμανί  δολοφονήθηκε  μετά από επίθεση των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τη νύχτα της 2 προς 3 Ιανουαρίου . Αμέσως συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και ο  αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε εκδίκηση.  Είναι βέβαιο ότι ο αντιαμερικανισμός στην περιοχή θα είναι ανεξέλεγκτος, οι ΗΠΑ είναι αδύνατον πλέον να ασκήσουν διπλωματία και αποδεικνύεται ότι η συνολική πολιτική των ΗΠΑ  στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, την Συρία, τον Λίβανο ήταν μια παταγώδης αποτυχία.  Η δράση του Σουλειμανί είχε πάρει μυθικές διαστάσεις και τουλάχιστον ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει για ποιο λόγο τον δολοφόνησαν, πέρα από την γνωστή, γενικότερη διένεξη ΗΠΑ –Ιράν.
Οι ΗΠΑ έθεσαν  αμέσως σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού» οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου διέκοψε την επίσκεψή του στην Αθήνα, ακύρωσε την συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και επέστρεψε στο Ισραήλ καθώς φοβάται επίθεση του Ιράν.
Βέβαια η Τεχεράνη έσπευσε άμεσα να διορίσει ως διάδοχο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, προφανώς για να δείξει ότι δεν αλλάζει η πολιτική στη Μέση Ανατολή, ούτε θα ανασταλεί η δράση της δύναμης Κουντς, της οποίας ηγείτο ο Σουλειμανί,  αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.
Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι τι είδους απάντηση θα επιλέξει το Ιράν, που επηρεάζει πολλές δυνάμεις στο Ιράκ, την Συρία, τον Λίβανο και αν από την απάντηση αυτή θα επηρεαστεί γενικότερα η ειρήνη στην περιοχή δηλαδή αν γενικευθεί ο πόλεμος και εμπλακούν άμεσα  το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, ο Λίβανος.

Ανήσυχη είναι και η Ρωσία το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας ανακοίνωσε ότι  η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον λαό του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία