Ένας από τους στόχους της τουρκικής στρατηγικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή του Αγωγού East Med, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι δικοί της αγωγοί για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Θεωρούσαν μάλιστα δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι αυτό θα συνέβαινε. Η αλαζονεία όμως δεν είναι καλός σύμβουλος και οι συνέπειες φαίνονται στην πράξη.
Ο Νετανιάχου είναι αυτός που πίεσε αφόρητα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως τις ΗΠΑ για να εμπλακούν στην κατασκευή του αγωγού και το αποτέλεσμα φάνηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου όταν το έργο το «EastMed Act», έγινε νόμος των ΗΠΑ , καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε- σχεδόν υποχρεώθηκε- τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).
Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1). Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους στο μέγαρο Μαξίμου ότι ο απρόβλεπτος Τραμπ ενδέχεται να αναστατώσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά την συνάντησή του με τον Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου. Διπλωματικές πηγές είπαν στο omegapress. gr ότι όλα αυτά , όπως και το θέμα του 5G έχουν ληφθεί υπόψη στο στάδιο της προετοιμασίας, ωστόσο ο προβληματισμός είναι έκδηλος.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου sigmalive.com, η συμφωνία για τον αγωγό East Med, που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων, μετά από πίεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο ρεκόρ.
Πρόκειται για έργο με σημαντικές γεωπολιτικές παραμέτρους, το οποίο θα αποτελέσει τη συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική επιθετικότητα και ήρθε λίγο μετά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που πέραν των άλλων, στόχευε και στην ακύρωση του αγωγού.
Σημειώνεται ότι στην κατασκευή θα εμπλακεί και η ΕΕ που ήδη έχει εντάξει τον East Med στην στρατηγική της.
Μετά την εξέλιξη αυτή η Τουρκία προφανώς έχει σημαντικό πρόβλημα συμμετοχής στις γενικότερες συμφωνίας που προωθούνται στην περιοχή, αλλά την ευθύνη τη φέρει η ίδια που προτιμά να απειλεί και να ακολουθεί παραβατική συμπεριφορά αντί να συνομιλεί με τα κράτη της περιοχής για τις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών. Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι όσο περισσότερο η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση, τόσο περισσότερες χώρες θα συνεργάζονται για την σταθερότητα. Η εμμονή του Ερντογάν να φθάνει μέχρι τέλους τα θέματα που ανοίγει είναι πράγματι πηγή ανησυχίας και μόνο όταν βρεθεί μπροστά την απειλή να έχουν σοβαρό κόστος οι επιλογές του μπορεί να υποχωρήσει, αλλά είμαστε μακριά ακόμη από αυτό το σενάριο.