Πολλές ενστάσεις και ακόμη περισσότερες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που συγκροτήθηκε με την συνεργασία κυβέρνησης –Γιάννας Αγγελοπούλου για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Υπάρχουν ενστάσεις ως προς την σύσταση της Επιτροπής καθώς τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν μελετήσει , δεν είναι το αντικείμενό τους η επανάσταση. Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων γιατί πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με το να γίνουν απλά πανηγυρικές εκδηλώσεις και θα προτιμούσαν να δοθεί περισσότερο πνευματικός χαρακτήρας, κάτι που δεν εγγυάται η παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Άλλοι επίσης, πανεπιστημιακοί, διαφωνούν επειδή δεν υπάρχουν ερευνητές που έχουν ασχοληθεί χρόνια με την επανάσταση και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας, με τα θετικά και τα λάθη που έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα.
Αλλά υπάρχει και μια περίσκεψη, αν η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επανάσταση ή να μελετηθεί και να παρουσιαστεί η πορεία της Ελλάδας μέχρι σήμερα, κάτι που είναι ίσως αναπόφευκτο, αλλά είναι ερώτημα αναπάντητο με ποιο τρόπο θα γίνει. Το πιο λογικό θα ήταν να τεθούν πρώτα κάποιοι στόχοι και στην συνέχεια να αποφασίζονταν η δημιουργία της Επιτροπής και τα πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να πετύχουν τους στόχους. Για μια ακόμη φορά πηγαίνουμε σαν τον κάβουρα. Πρώτα τα πρόσωπα μετά οι στόχοι, αν υπάρξουν στόχοι.
Μετά υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες ιδεολογικού χαρακτήρα. Για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές η επανάσταση είχε ταξικό χαρακτήρα, επειδή ο λαός ξεσηκώθηκε όχι μόνο κατά της οθωμανικής κατοχής , αλλά και κατά των κοτζαμπάσηδων . Ωστόσο το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό για το πώς κινηθεί το 2021 και αν θα οργανώσει δικές του εκδηλώσεις
Άλλοι διαφωνούν με την διαχρονική πίεση της εκκλησίας να εμφανίζει την επανάσταση ως έργο δικό της , ενώ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το οικουμενικό πατριαρχείο όχι μόνο την αφόρισε αλλά επί τέσσερις αιώνες ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στους Έλληνες για να μην ξεσηκωθούν.
Αυτή άλλωστε ήταν δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρώτος πατριάρχης, ο Γεννάδιος Σχολάριος έναντι του Μεχμέτ Β αμέσως μετά την Άλωση καθώς ο Μεχμέτ ήταν αυτός που επαναλειτούργησε το Πατριαρχείο και το ενέταξε στην δομή της Αυτοκρατορίας για δικούς του λόγους που σχετίζονται με την διοίκηση των χριστιανικών πληθυσμών παραχωρώντας του και σχετικά προνόμια. Από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει αποχωριστεί το σφιχταγκάλιασμα της εκκλησίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει την ευκαιρία να οργανώσει την δική του επιτροπή και να συμβάλει με τον δικό του τρόπο σε μια νέα εθνική διακήρυξη. Να κάνει την δική του ανάγνωση για την επανάσταση και την μετέπειτα πορεία της χώρας . Όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή υπό την κ. Αγγελοπούλου δεν έχει τέτοιο στόχο. Οπότε τίθεται το ερώτημα αν οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις, οι ανεξάρτητοι διανοούμενοι, οι μελετητές, τα πανεπιστήμια και οι ιστορικοί θα αποδεχθούν να μετατραπούν σε χειροκροτητές πανηγυριών ή θα μεταφέρουν τις γνώσεις και τις απόψεις τους στην ελληνική κοινωνία. Ώστε να σχεδιάσουμε, όσο φιλόδοξο και αν είναι αυτό, ένα καλύτερο μέλλον.