Σε κατάσταση σύγχυσης, πράγμα επικίνδυνο για έναν υπουργό Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και όπως επίσημα είπε ο Έλληνας υπουργός «συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων!»
Και συνεχίζει με ένα ακατανόητο λογίδριο , μνημείο αντιφατικότητας απέναντι σε έναν Τούρκο υπουργό που βρίσκεται σε πόλεμο και έχει σαφείς προσανατολισμούς και δόγματα.
Ούτε λίγο , ούτε πολύ, ο κ Παναγιωτόπουλος στην αρχή της δήλωσής του ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ και στην υπόλοιπη δήλωση ακύρωσε την επανεκκίνηση .
Ο Έλληνας υπουργός είπε ειδικότερα, ότι «κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά.
Οπότε ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύσει. Θα αρχίσει ο διάλογος ή το υπουργείο Άμυνας θέτει ως όρο , η Τουρκία να αλλάξει πρώτα στάση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο , πράγμα απίθανο, και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, την ευθύνη για τα ΜΟΕ την έχει το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας συμμετέχει και φυσικά έχει λόγο σχετικά με τα στρατιωτικά ΜΟΕ. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Δένδιας εμφανίζεται ως κομπάρσος και μάλιστα σε τόσο σοβαρά ζητήματα.