του Σωτήρη Σιδέρη


Την  στροφή πολλών χωρών της ΕΕ υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ήρθε να ενισχύσει ομόφωνη απόφαση της ομάδας των χωρών Βίζεγκραντ που εξέφρασε την στήριξή της προς τα Τίρανα και τα Σκόπια. Η  Ελλάδα που έχει σοβαρούς και σημαντικούς λόγους να τοποθετηθεί , σιωπά. Η σύνοδος κορυφής θα γίνει στις 17-18 Οκτωβρίου και η Αθήνα δεν έχει δώσει ούτε καν ένα περίγραμμα της πολιτικής της στα βαλκάνια , ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις με την Αλβανία, καθώς ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, προς το παρόν η κυβέρνηση υιοθέτησε την διπλωματική κανονικότητα.  Η Γαλλία  και η Ολλανδία είναι οι χώρες που φέρονται να επιμένουν στη θέση τους κατά της διεύρυνσης και είναι αρνητικές στο να υπάρξει απόφαση υπέρ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Περισσότερο αρνητικές ήταν όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ έναντι των Τιράνων μέχρι πρόσφατα , εξαιτίας της συστημικής και ανεξέλεγκτης διαφθοράς, της απουσίας δημοκρατικών θεσμών , της δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης και πολλών ακόμη ελλειμμάτων. Η Ελλάδα διευκολύνθηκε από την στάση των χωρών αυτών, αλλά τώρα το κλίμα αλλάζει και η Αθήνα δεν θέτει από την δική της σκοπιά τους όρους της.


 Η στροφή άρχισε να συντελείται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις κυρίως του Βερολίνου, ότι επίκειται σοβαρή οικονομική κρίση. Η διεύρυνση της ΕΕ , ζήτημα σοβαρό και συλλογικό, έχει γίνει πολιτικό εργαλείο, ανάλογα με τις διαθέσεις του Βερολίνου και διαφόρων άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Η Ελλάδα θα βρεθεί εν μέσω πιέσεων προκειμένου να συναινέσει , χωρίς να διαπραγματεύεται απολύτως τίποτα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση , έστω και με δυσκολία , είχε θέσει ως όρο  τουλάχιστον την ψήφιση του νόμου για την προστασία της ελληνικής μειονότητας, που αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης Ράμα  και η οποία δεν έχει τηρηθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σιωπά και ως προς το τι θα κάνει με το εκκρεμές πακέτο διαπραγμάτευσης  με την Αλβανία που περιλαμβάνει και τη νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.


 Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί μείζον ερώτημα ποια θα είναι η στάση της Αθήνας στην σύνοδο κορυφής  σε ένα μήνα .
Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, οι  αρχηγοί κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) συναντήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής στην Πράγα με τους ομολόγους τους πέντε βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία) .

«Η Ομάδα του Βίσεγκραντ υποστηρίζει πλήρως την έναρξη φέτος των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι χώρες αυτής της ομάδας κάλεσαν επίσης την ΕΕ να επιταχύνει τις συζητήσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλει για τον Οκτώβριο την απόφασή της να ξεκινήσει ή όχι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Εδώ και μήνες ήταν ισχυρή η αίσθηση ότι η ΕΕ ήθελε να διαχωρίσει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας με την πορεία της Αλβανίας, προκειμένου να επιβραβεύσει τα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών  και τις προσπάθειες που καταβάλλει για μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, ήθελε να τιμωρήσει την Αλβανία γιατί αντί να βελτιώσει την λειτουργία του πολιτικού συστήματος το επιδεινώνει και δεν τηρεί σχεδόν καμία από τις προυποθέσεις. Τα υπόλοιπα είναι υποκριτικά πολιτικά τερτίπια . Υποκρισία είναι να μιλούν οι χώρες Βίζεγκραντ για δημοκρατία στην Αλβανία , όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις διαβρώνουν την δική τους  δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Αθήνας . Η σιωπή της είναι ανησυχητική. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση ενδώσει σε πιέσεις θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις γιατί θα πρέπει να αιτιολογήσει την στάση της και στην ακροδεξιά της πτέρυγα, αλλά και σε κόμματα και φορείς που θεωρούν ότι η Αθήνα έχει υποχωρήσει ήδη πολλές φορές στηρίζοντας , χωρίς κανένα αντάλλαγμα την Αλβανία.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία