του Σπύρου Σουρμελίδη 

 

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Ματέο Σαλβίνι, της «Λέγκας του Βορρά» αλλά ένας άλλος Ματέο , ο Ρέντζι , επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος» και πρώην πρωθυπουργός λέει όχι, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κυβέρνησης  « Το κόμμα των 5 Αστέρων» του Νι Μάγιο.
Ο εθνικιστής και σκληρός πολέμιος των Βρυξελλών (ΕΕ) και υπουργός Εσωτερικών, υπέβαλε πρόταση Μομφής κατά της κυβέρνησης στην οποία μετέχει και ο ίδιος, τυπικά κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Στόχος του να πέσει η κυβέρνηση και στις πρόωρες εκλογές να γίνει αυτός πρωθυπουργός, αφού βλέπει τα εκλογικά του ποσοστά να ανεβαίνουν ραγδαία. Η άνοδος του οφείλεται στην σκληρή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον προυπολογισμό και τα ελλείμματα αλλά και στην σκληρή στάση που κρατά στο μεταναστευτικό και πάλι σε αντιπαράθεση με την ΕΕ.

 

 

Ηταν αλλωστε η  απόλυτη διάλυση του πολιτικού συστήματος, που έφερε στην επιφάνεια το «Κόμμα των 5 Αστέρων» (που γεννήθηκε στη βάση της αγανάκτησης και του αντιγερμανισμού) και την εθνικιστική και αυτονομιστική «Λέγκα Του Βορρά». Αν και οι «5 Αστέρες» του Ντι Μάγιο πήραν 32% και η «Λέγκα» του Σαλβίνι 17% (εκλογές Μαρτίου 2018), με τον ουδέτερο Τζ. Κόντε να γίνεται πρωθυπουργός, ο Σαλβίνι απέδειξε ότι ηγετικές φιλοδοξίες. Οι δημοσκοήσεις σήμερα δίνουν στον Σαλβίνι ποσοστά πάνω απο το 30% ακόμα και έως 38%.

Βλέποντας λοιπόν ο Σαλβίνι οτι μπορεί αυτός να ηγηθεί μιας αλλης κυβέρνησης, υπέβαλε πρόταση Μομφής, υπονομεύοντας  ουσιαστικά  την κυβέρνηση συνεργασίας των «5 Αστέρων « με τη «Λέγκα του Βορρά». Ο Σαλβίνι αποβλέπει στην σύσταση του «μετώπου του ναι», με την άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας και, ενδεχομένως, με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με κύριο στόχο την μείωση των φόρων και την στήριξη, αποκλειστικά και μόνο των «παραδοσιακών οικογενειών». «Αν τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά συνεργαστούν όταν  θα γίνουν τελικά εκλογές πρόκειται να  εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη», λέει ο Σαλβίνι.

 

Η επανεμφάνιση της ...αντιπολίτευσης

 

Ομως η πρόταση Σαλβίνι έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στον πρώην πρωθυπουργό  Ματέο Ρέντζι, να  αναλάβει πρωτοβουλίες που μάλλον αποβλέπουν στον σχηματισμό μιας αλλης κυβέρνησης χωρίς εκλογές.  

Ετσι την Τρίτη (20.8) η ιταλική Γερουσία θα κληθεί να συζητήσει την πρόταση Μομφής κατα του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε που υπέβαλε ο Σαλβίνι. Ωστόσο, οι γερουσιαστές του «Κόμματος των 5 Αστέρων» αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) όπως και  ενός μικρότερου αριστερού κόμματος,  δηλώνουν οτι  δεν συμφωνούν με την πρόταση Μομφής. Δεν είναι  σαφές αν την Τρίτη γίνει  ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας. Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τη Γερουσία, αυτό δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Η εναλλακτική λύση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτή και ο μόνος που έχει, κατά το Σύνταγμα, τη δυνατότητα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Εχει πει μάλιστα οτι δεν είναι καιρός για εκλογές και οτι προέχει η διαμόρφωση του προυπολογισμού του 2020. Το ενδεχόμενο όμως του σχηματισμού μιας αλλης κυβέρνησης, μιας πιθανής συνεργασίας του Ρέντζι με το «Κομμα των 5 Αστέρων» προκαλεί ρωγμές στο «Δημοκρατικό Κόμμα» που απειλείται ακόμα και με διάσπαση. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι όμως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και σε διάσπαση της κεντροαριστεράς. Να αποσύρει, δηλαδή, τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του και να ιδρύσει άμεσα νέο κόμμα, το Azione Civile, Πολιτική Δράση. Μια «απειλή» που θα μπορούσε να ωθήσει όλο το «Δημοκρατικό Κόμμα» να δεχθεί να συζητήσει  ενδεχόμενη συνεργασία με τα «Πέντε Αστέρια», με στόχο μια νέα κυβερνητική συμμαχία. Μια κυβέρνηση με ορίζοντα ακόμη και τετραετίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα νίκης του Σαλβίνι. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί αναταράξεις και στο Κόμμα των «Πέντε Αστέρων» αφού είναι απολλοί αυτοί που δεν θέλουν συνεργασία με το παλαιό πολιτικό σύστημα. Θυμίζουν ολ αυτα τα όσα συνέβησαν σε Ισπανία και Ελλάδα με την Κεντροαριστερά να είναι διχασμένη για το αν πρέπει να κινηθεί δεξιότερα η πιο αριστερά σε συνεργασία με νέες πολιτικές δυνάμεις.

Σε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο αρχηγός  των «5 Αστέρων» Ντι Μάγιο, πρότεινε την ψήφιση νομοσχεδίου για τη δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, (κατα 345 βουλευτές και γερουσιαστές)  μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, απαιτεί νέο εκλογικό νόμο, ενδεχομένως και δημοψήφισμα – διαδικασία που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκλογές για πολύ καιρό. Ο  Σαλβίνι αποδέχθηκε την αξίωση των «5 Αστέρων» για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό τον όρο ότι θα ακολουθήσουν αμέσως πρόωρες εκλογές. 

Πέρα απο την πρώθεση Σαλβίνι  για διενέργεια πρόωρων εκλογών με στόχο την πρωθυπουργία, είναι σαφές οτι ανακατεύεται και πάλι η τράπουλα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Η απαξιωμένη αντιπολίτευση (λόγω των ευθυνών για την κρίση) επιδιώκει να επανεξετάσει την πολιτική της και την τακτική της. Ο Ματέο Ρέντζι δε, δείχνει αποφασισμένος να αναδιαμορφώσει την κεντροαριστερά, αποδεχόμενος οτι πλέον υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις που γεννήθηκαν λόγω της βαθιάς κρίσης.
Μεγάλο το ρίσκο όμως και για τον Ντι Μάγιο όπως και για τον Σαλβίνι, που όπως όλα δείχνουν βάζουν τέλος στην συγκυβέρνηση τους.

 

 

 

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία