Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ίσως το μόνο στην Ευρώπη στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που επανακάμπτει δυναμικά στην πολιτική σκηνή, αν όχι όλα, τα περισσότερα συγγενική ιδεολογικά κόμματα έχουν καταρρεύσει. Αυτό συνέβη γιατί οι ισπανοί σοσιαλδημοκράτες χρησιμοποίησαν αριστερή ρητορική κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και κατάφεραν έτσι να «επαναπατρίσουν» εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που είχαν προτιμήσει τους Podemos στις προηγούμενες εκλογές. Έτσι κερδισμένο είναι ο PSOE και χαμένο το Podemos η δύναμη του οποίου μειώθηκε σημαντικά. Χαμένο είναι και το δεξιό Λαικό Κόμμα , το οποίο, όπως και η ΝΔ στην Ελλάδα έκανε στροφή προς την ακροδεξιά . Με στόχο να μην έχει απώλειες προς την ακροδεξιά, το Λαικό Κόμμα ξεπέρασε τον κακό συντηρητικό εαυτό του , αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει σχεδόν τρομακτικά το ακροδεξιό Vox που μπήκε πανηγυρικά στη βουλή. Αν επιχειρήσουμε κάποιες αντιστοιχίες με την Ελλάδα θα παρατηρήσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να ανακτήσει τις δυνάμεις του, πρώτον γιατί δεν είναι ΠΑΣΟΚ και δεύτερο γιατί η ηγεσία του προτιμά να στραβοκοιτάζει προς τη ΝΔ παρά προς τα αριστερά του και να συνεχίζει να είναι ταυτισμένο με το αμαρτωλό παρελθόν του. Το θέμα είναι πόσο θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την δεξιά στροφή του .
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει και αυτό τα μηνύματά του και να σταματήσει να χαίρεται για τη νίκη του Σάντσεθ γιατί οι Podemos ήταν το αδελφό κόμμα και όχι οι ισπανοί σοσιαλιστές. Οι Podemos έχασαν γιατί δεν κατάφεραν να γίνουν πειστική εναλλακτική λύση
Ερωτηματικά ωστόσο προκάλεσαν δηλώσεις της αντιπροέδρου του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κυρίας Κάλβο που είπε ότι προτιμά να κυβερνήσει με τους 123 βουλευτές ως κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς να συνεργαστεί με τα άλλα αριστερά κόμματα. Το δεξιό “Πολίτες” του Αλμπέρτ Ριβέρα, πάντως είναι αυτό που δεν θέλει συνεργασία με τον Σάντσεθ και όχι το αντίθετο. Με απλά λόγια , το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να κυβερνήσει με τις ψήφους τoy Podemos, μακριά όμως από τις αριστερές θέσεις του. Η Κάλβο υπενθύμισε επίσης ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριπλής κάλπης του Μαΐου, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους.
Tο αποτέλεσμα
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ισπανίας «Η άνοδος των Σοσιαλιστών κατέστη δυνατή μόνο λόγω της αιμορραγίας που υπέστη ο σχηματισμός των Podemos. Η μεταφορά ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα ζωντανή, αν και αυτή τη φορά δούλεψε αντίστροφα απ΄ ό,τι το 2015 και το 2016. Έτσι, οι Podemos έχασαν 29 έδρες και απώλεσαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους «Πολίτες». Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε υποσχεθεί να ανοίξει διάλογο για μια ανανέωση της ηγεσίας εάν το κόμμα συγκέντρωνε λιγότερο από το 15% των ψήφων. Έμεινε στο 14,31%, αλλά το θεώρησε "αρκετό"». Παρά την υποχώρησή τους, οι Podemos θα έχουν πιθανώς την ικανότητα να θέσουν όρους στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακριβώς τον στόχο που είχε ο αρχηγός τους για τις εκλογές αυτές» γράφει η ABC.
«Η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος είναι η είδηση στο αντίθετο πολιτικό μπλοκ, της Δεξιάς. Έχασε 71 βουλευτές και διαθέτει πλέον 66 έδρες από τις 137 που είχε το 2016. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος και αυτό δείχνει ένα άγνωστο μέλλον» εκτιμά η El Pais. Το Λαϊκό κόμμα βυθίστηκε με τις επιλογές τού νέου ηγέτη του, του Πάμπλο Κασάδο, να το στρέψει προς τα ακροδεξιά για να αναχαιτίσει την επιρροή του ακροδεξιού Vox. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε μόνο στη Μελίγια, έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στη Χώρα των Βάσκων και έπεσε στην τρίτη θέση σε σημαντικές περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Αραγονία. Και αυτό λιγότερο από ένα μήνα από τις αυτόνομες, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, σημειώνει η El Pais.