του  Σπύρου Σουρμελίδη

Αρκετά με το ζύγισμα των λέξεων, με τον ρεαλισμό της καθημερινότητας. Ο Πάπας Φραγκίσκος δυο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη (και προτείνει Νόμπελ), κόντρα στον Ιταλό Σαλβίνι. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Βόρεια Μακεδονία για να εδραιώσει την Συμφωνία των Πρεσπών με τον Ζόραν Ζάεφ. Και η Μπέτυ Μπαζιάνα άφησε ένα λουλούδι στον τάφο του Έλληνα Αλέξη (Γεώργιου) Ζορμπά (του ήρωα του Καζαντζάκη) που είναι θαμμένος στο νεκροταφείο των …Σκοπίων!
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι «ξεπλένει» τον Μουσολίνι, ο Ματέο Σαλβίνι, καλεί τους Ιταλούς να οπλιστούν και να οχυρωθούν στα σπίτια τους κατά των εγκληματιών και των μεταναστών, ο Ισπανός Σαντιάγο Αμπασκάλ (VOX) αναπολεί τον Φράνκο. Ο Ορμπαν κλείνει τα σύνορα της Ουγγαρίας, το ίδιο θέλει ο αυστριακός Κούρτς.
Όποιοι μπορούν να δουν λίγο πιο μπροστά, πρέπει να πολεμήσουν την ανεγκέφαλη λαίλαπα του εθνικισμού, την ακροδεξιά που βρήκε τρύπα και ξανατρύπωσε. Γιατί η ώρα της «πολιτικής ορθότητας» έχει ήδη παρέλθει.



«Μίλησα κάποτε σ’ έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας γι’ αυτό και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες». Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ». Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Μαρόκο στην Ιταλία.
Συμπλήρωσε όμως κάτι εξίσου σημαντικό. «Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει».
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αγάπησε στα καλά καθούμενα  έναν άθεο πολιτικό, ούτε διάφορα αριστερά Μανιφέστα. Βλέπει  όμως τι συμβαίνει στην Ιταλία, και σ όλη την Ευρώπη. Βλέπει τους Σαλβίνι να «οπλίζονται» , να απαγγέλουν Μουσολίνι, να κτίζουν τείχη. Βλέπει την Ιστορία (τα λάθη της) να επαναλαμβάνεται και την Ευρώπη να κινδυνεύει να πνιγεί στον φόβο της.
«Βλέπω πολλούς ανθρώπους να πέφτουν θύματα του λαϊκισμού. Υπάρχει φόβος. Ο φόβος είναι η απαρχή των δικτατοριών. Ο Χίτλερ το εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Ευρώπη χτίστηκε από τους μετανάστες, θα έπρεπε να τους ευγνωμονεί. Αν η Ευρώπη πουλάει όπλα στην Υεμένη για να σκοτώνονται παιδιά, πώς μπορεί να εξασφαλίσει τη συνοχή της; Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας σε αυτές τις χώρες. Πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με σύστημα εκπαίδευσης, με επενδύσεις, όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ, με τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά…Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι "καυτή πατάτα" το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι».
Ο Πάπας έχει συναντηθεί τρείς φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2014 στο Βατικανό, το 2016 στην Λέσβο και το 2017 στη Ρώμη. Έχουν μιλήσει για το προσφυγικό, αλλά και για τα Βαλκάνια και για το ..μακεδονικό. Η πρόταση του  να δοθεί Νόμπελ στον Τσίπρα , μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι εκτός χρονικής συγκυρίας.
 

Η Συμφωνία των Πρεσπών


Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μετρά τον χρόνο (πολιτικό και άλλον) με τις κάλπες. Κατάλαβε ότι σπουδαιότερος είναι ο ιστορικός χρόνος. Θέλει να λύνει προβλήματα με όποιο περιστασιακό κόστος.
Κόντρα στους ανεγκέφαλους, στους εθνικιστές, στους κατά επάγγελμα πατριώτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πλειοψηφία όσων βρέθηκαν στην κυβέρνηση του, όπως και πολλοί ακόμα βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν, να κλείσουν μια πληγή που έφερνε μόνο κόστος. Και η συγκυρία θέλει η Συμφωνία των Πρεσπών να κλειδώνει την ώρα που οι εθνικισμοί σηκώνουν κεφάλι, απειλώντας την ζωή των Ευρωπαίων.
Η επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία, για τους ρεαλιστές αναλυτές, είναι «λάθος» γιατί στοιχίζει εκλογικά. Μπορεί! Αλλά δεν έχει σημασία ακόμα και αν στοιχίσει εκλογικά. Γιατί σημασία έχει τελικώς η σταθερότητα στην περιοχή, η μείωση των εντάσεων, η μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα από εκνευρισμένους γείτονες (Τουρκία) ή από εθνικισμούς (όπως ο αλβανικός), που θέλουν και πάλι να βάλουν φωτιά «στα τόπια» των Βαλκανίων. Για δικούς τους λόγους μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα πήγαν στην Βόρεια Μακεδονία και κάπου 140 επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών μερικοί από τους μεγαλύτερους της χώρας. Ο δικός τους ρεαλισμός κάτι θα …ξέρει.

Ο τάφος του διαχρονικού Έλληνα

Η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός όλων των άλλων (διπλωματικών, οικονομικών, γεωστρατηγικών κλπ, κλπ) οφελημάτων, βάζει τέλος σε τραγωδίες ανθρώπων, λαών, πληθυσμών. Βάζει τέλος σ ένα εμφύλιο μίσος, που έγινε μίσος μεταξύ λαών. Δεν μπορεί ακόμα να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πως ο σκληρότερος μακεδονισμός στην Βόρεια Μακεδονία, είναι ο ελληνικός. Μετά τον Εμφύλιο, οι ελληνικής καταγωγής σλαβόφωνοι ή δίγλωσσοι ή ντόμπιοι (όπως τους λέγαμε στην Μακεδονία) , βρέθηκαν στην άλλη πλευρά  των συνόρων. Και επειδή η Ελλάδα (στο όνομα του ρεαλισμού του Ψυχρού Πολέμου) τους αποκλήρωσε, έγιναν πολέμιοι, έγιναν εχθροί. Και έτσι ο μακεδονισμός από τα χέρια των βουλγάρων πέρασε στα χέρια των γιουγκοσλάβων (της εποχής του Τίτο), με πρωταγωνιστές τους Έλληνες.
Κατά μια τραγική ειρωνεία, ο Γιώργος Ζορμπάς, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη να υμνήσει τον διαχρονικό Έλληνα, στο βιβλίο του «Αλέξης Ζορμπάς», είναι θαμμένος στα Σκόπια. Στον τάφο που μετά έθαψαν και την κόρη του  Κωνσταντίνα και τον σλαβομακεδόνα σύζυγο της, Γιόβαν. Η επιγραφή είναι ακόμα στα σλαβομακεδονικά.
Και η Μπέτυ Μπαζιάνα – η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα- μας το θύμισε, με την επίσκεψη της στον τάφο του, όπου άφησε μερικά λουλούδια.
Για να δείξει και η Μπέτυ (όπως και ο Αλέξης), πως κάτι έχουν διαβάσει από την ελληνική ιστορία και ξέρουν να την τιμούν. Πραγματικά, όχι φορώντας περικεφαλαίες.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία