Η σύνθεση ενός γενικού οδικού χάρτη με στόχο ένα μορατόριουμ στις διμερείς σχέσεις , προκειμένου να καταστούν καλύτερα διαχειρίσιμες οι σοβαρές εντάσεις και αποκλίσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, φαίνεται να είναι το πρώτο αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα –Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Φεβρουαρίου.
Κατά την συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ήταν προφανής η προσπάθεια αυτοσυγκράτησης και δεν επαναλήφθηκαν δηλώσεις για την συνθήκη της Λωζάνης και άλλες που προκάλεσαν την ένταση στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017.
Αν και υπάρχουν εύλογες επιφυλάξεις για το τι ακριβώς συζήτησαν ή αποφάσισαν οι Τσίπρας και Ερντογάν και κυρίως αν και πως θα εφαρμοστεί όσα αποφάσισαν, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο πλευρές επιλέγουν τον διάλογο , έναν οδικό χάρτη για να αμβλύνουν όχι τις θέσεις τους, αλλά το κλίμα αντιπαράθεσης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα μορατόριουμ , δηλαδή την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οικοδόμηση κάποιων ΜΟΕ στην συνέχεια , την εξειδίκευση όλων αυτών από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και μετά να ακολουθήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Με λίγα λόγια, Τσίπρας και Ερντογάν επιδιώκουν, αρκεί να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις, πράγμα που εκτιμάται ότι θα γίνει πιο εύκολο μετά την αποχώρηση του Καμμένου από την κυβέρνηση. Ας μην μας διαφεύγει όμως ότι και στην Τουρκία, σημαντικό ρόλο έχουν πλέον οι σύμμαχοι του Ερντογάν, οι εθνικιστές , γκρίζοι λύκοι του Μπαχτσελί.
Ενδεχομένως , στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία να επαναλειτουργήσει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με αντάλλαγμα τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων.
Υπάρχει όμως και ένα νέο ενδιαφέρον στοιχείο στα όσα ανακοίνωσαν με τις δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες. Η συνεργασία των δύο χωρών αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα της ασφάλειας που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση κάθε εγκληματικής οργάνωσης, δικτύων και τρομοκρατών που πιθανόν να περιλαμβάνουν , πέρα από τους διακινητές, γκιουλεντιστές, Κούρδους και απλούς δημοκράτες που ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες , αλλά δεν είναι. Το ζήτημα αυτό , ίσως εξελιχθεί σοβαρά όταν σύντομα οι Τούρκοι ζητήσουν την έκδοση φυγάδων και θα πρέπει η κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Γιατί έκδοση φυγάδων χωρίς αποδείξεις ότι είναι τρομοκράτες θα ξεσηκώσει θύελλα στην Ελλάδα.