Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η πολιτική Τραμπ έχει ωθήσει το Βερολίνο και το Παρίσι να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να επιταχύνουν τις ευρωπαικές εξελίξεις μετά το Brexit.
Η νέα συνθήκη που υπέγραψαν πρόσφατα οι Μέρκελ και Μακρόν, με την οποία διακήρυξαν την πρόθεσή τους για «σύγκλιση» των πολιτικών τους σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι την άμυνα, την παιδεία, την έρευνα, την εξωτερική πολιτική και η απόφαση του Βερολίνο να μην αγοράζει τα αμερικανικά F-35 που ήταν σαφώς πολιτική απόφαση, αποτελούν ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ. Η Γερμανία εφόσον πλέον υποχρεώθηκε από την Ουάσιγκτον να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΝΑΤΟ το κάνει αλλά επιλέγοντας ευρωπαικά όπλα .
Τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία εν καιρώ ενός «ευρωπαϊκού στρατού» και κρίνουν πως οι χώρες τους έχουν έναν κινητήριο ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το omegapress.gr υπάρχει θετικό κλίμα και για την συνεργασία με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία με την Ελλάδα να μην αντιδρά ιδιαίτερα, ούτε να θέτει σοβαρούς όρους, στάση απολύτως λανθασμένη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια «κοινή στρατιωτική παιδεία και μια κοινή βιομηχανία εξοπλισμών» που περιλαμβάνονται στη νέα συνθήκη, προφανώς με στόχο οι δύο χώρες να επιβάλλουν σταδιακά την αγορά όπλων από την δική τους βιομηχανία .
Ο Γάλλος πρόεδρος υπερθεμάτισε από την πλευρά του στη διάρκεια μιας συζήτησης για την Ευρώπη με πολίτες των δύο χωρών. «Υπάρχουν απολυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται σχεδόν παντού; Ας φτιάξουμε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό για να προστατευθούμε και ας έχουμε μια αληθινή εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη περιλαμβάνει μια ρήτρα διμερούς αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης στη μία ή την άλλη χώρα, η οποία έρχεται ως συμπλήρωμα εκείνης που υπάρχει ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η διμερής ρήτρα αλληλεγγύης αναφέρεται κυρίως σε τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά μένει να διευκρινιστεί. Κυρίως θα αναμένουμε πως θα αξιοποιήσει η Ελλάδα αυτή την εξέλιξη για την ενίσχυση της δικής μας ασφάλειας.
Στο κείμενο αναφέρεται πως οι δύο χώρες «παρέχουν βοήθεια και συνδρομή η μία στην άλλη με όλα τα μέσα που διαθέτουν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της επικράτειάς τους. Θα μπορούν επίσης να αναπτύξουν από κοινού μέσα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή να συνεργαστούν σε μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα κατά το πρότυπο των προγραμμάτων τους για τα άρματα μάχης ή τα μαχητικά αεροπλάνα.
Προβλέπεται επίσης «η διεξαγωγή επιχειρήσεων κοινής ανάπτυξης» και η εγκαθίδρυση ενός «γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας».
Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν με την επαναβεβαιωθείσα συμμαχία τους να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, που έχει εξασθενήσει λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η συνθήκη αναμένεται να «συμπληρώσει» εκείνην του Ελιζέ που υπογράφτηκε το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, που υλοποίησαν τη μεταπολεμική γαλλο-γερμανική συμφιλίωση.
Η συνθήκη, ωστόσο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράφεται από δύο αποδυναμωμένους ηγέτες: η Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αφήσει τον θώκο το φθινόπωρο του 2021, και ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».