Απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά πήρε η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει και να αποφανθεί για την αποδοχή ή όχι του προσυμφώνου Τσίπρα –Ιερώνυμου. Η απόφαση προβλέπει την συνέχιση του διαλόγου με την κυβέρνηση, την συγκρότηση μιας επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα των σχέσεων κράτους –εκκλησίας και θα υποβάλλει την μελέτη της για έγκριση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Ωστόσο ήδη η ιεραρχία αποφάσισε να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόταση για διάλογο είναι προσχηματική. Προφανώς η ηγεσία της εκκλησίας ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, θα αναμένει τις εκλογές και την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης ώστε να μην αλλάξει τίποτα , καθώς η ΝΔ είναι ήδη κατά της συμφωνίας Τσίπρα –Ιερώνυμου.
Θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι το θέμα της μισθοδοσίας σε τελική ανάλυση αφορά την πολιτεία και όχι την ιεραρχία.
Η ομόφωνη απόφαση δείχνει ότι ο Ιερώνυμος είναι ουσιαστικά μόνος και προκαλεί εντύπωση και η υπογραφή του στην ομόφωνη απόφαση, γεγονός που εξηγείται με υπαναχώρηση του ιδίου . Αυτό σημαίνει ότι ο Ιερώνυμος, πρέπει να αποσαφηνίσει και την δική του στάση, αν δηλαδή εμμένει στο προσύμφωνο με τον πρωθυπουργό ή τελικά υποχώρησε στις πιέσεις του σκληρού πυρήνα της ιεραρχίας
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι το θέμα της μισθοδοσίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης , αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη θέση της για τερματισμό της δημοσιουπαλληλικής σχέσης των κληρικών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Χωρίς να είναι κατανοητό ποια είναι η πολιτική της ΝΔ στις σχέσεις κράτους εκκλησίας, παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν , άγνωστο γιατί, για ήττα του πρωθυπουργού σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Προφανώς η ΝΔ εκφράζει ικανοποίηση γιατί μετά την απόφαση της ιεραρχίας που δεν δέχεται την διακοπή της δημοσιουπαλληλικής σχέσης, η κυβέρνηση δε θα μπορεί να κάνει τις 10.000 προσλήψεις.
Αυτό και αν είναι πρόβλημα…….