Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, δείχνει η ΝΔ δεν επιθυμεί να υπάρχει δημόσια ασφάλιση στη χώρα μας. Δεν κρύβουν στην ΝΔ ότι αυτό που υποστηρίζουν είναι κατά βάση ιδιωτική ασφάλιση.
Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι καθοριστικός για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα αλλάξουν και θα αλλάζουν κάθε φορά ανάλογα με την πορεία της απασχόλησης, της ικανότητα είσπραξης των οφειλόμενων και της πορείας της οικονομίας.
Αυτό που άλλαξε ο νόμος 4387/16 (που ονομάστηκε ν. Κατρούγκαλου) είναι η ΔΟΜΗ του ασφαλιστικού συστήματος. Έβαλε τις βάσεις για την πραγματική ενοποίηση του ασφαλιστικού (κοινοί κανόνες, κοινές διαδικασίες).
Στη χώρα μας δεν είχαμε σύστημα, υπήρχαν διάφορα συστήματα (με διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικά κριτήρια κα) κυρίως δε ήταν χαοτικό. Μόνο το ΙΚΑ είχε 980 κατηγορίες ενσήμων (δηλαδή άλλη χρηματοδότηση, άλλες πληρωμές, άλλες απολαβές) ενώ τα πολλά και διαφορετικά Ταμεία, δημιουργούσαν και χάος δικαιωμάτων και αβεβαιότητα σε ότι αφορά την βιωσιμότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ως τελευταίο οχύρωμα άμυνας, πρόβαλαν τη θέση για τρία διαφορετικά ταμεία, δηλαδή θέλουν συνεχώς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, κάτι που θίγει την βιωσιμότητα ενός πραγματικού συστήματος.
Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες βιώσιμα δημόσια συστήματα είναι μόνο αυτά που έχουν ενιαία δομή, κοινό μητρώο και κοινούς κανόνες πληρωμών-απολαβών. Όσα επαγγέλματα και ν αλλάξει ένας άνθρωπος στη ζωή του δεν έχει καμία σημασία, πληρώνει αυτό που του αναλογεί και παίρνει αυτό που δικαιούται. Όχι όπως στην Ελλάδα που ακόμα και σήμερα αναζητάμε τα ένσημα παρελθόντων ετών από διάφορα Ταμεία.
Η κατάρρευση του ΕΣΥ και του ασφαλιστικού το 2011, έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη, για να σωθεί το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, να γίνει ενιαίο. ΓΙ αυτό και ο 4387/16, έσωσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Οι ιδιαιτερότητες (λόγω διαφορετικών επαγγελμάτων) προβλέπονται και στην ενιαία δομή.
Αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα που πράγματι σκοτεινιάζουν την ελπίδα:
1. Η διαδικασία πραγματικής συγχώνευσης απαιτεί χρόνο, η δημιουργία ενιαίου Μητρώου (που θα είναι ο ΑΜΚΑ) και η μηχανοργάνωση του, θέλουν χρόνο. Έτσι ώστε να φανεί η πλήρης εικόνα για κάθε ασφαλισμένο, που δεν θα τρέχει από γραφείο σε γραφείο να βρει ένσημα, δικαιώματα κλπ, κλπ.
2. Τα λεφτά. Το σύστημα είχε καταρρεύσει, οι εισφορές αυτή την ώρα είναι ακριβές και πρέπει να μειωθούν. Και θα μειωθούν. Υπάρχουν εισφορές ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (για μια κατηγορία αυτών) είναι υψηλές. Όμως αυτό μπορεί ν αλλάξει. Αλλωστε η πλειοψηφία των επαγγελματιών από το 2016 και μετά πληρώνει πολύ λιγότερα απ αυτά που πλήρωνε. Επίσης μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το θηριώδες έλλειμμα όχι μόνο μειώθηκε αλλά προέκυψε και πλεόνασμα, το οποίο διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, εξοφλώντας τις εκκρεμείς συντάξεις, και αποκαθιστώντας αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Όποιος πειράξει τον ν. 4387/16 δεν θέλει κοινωνική δημόσια ασφάλιση.