Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς εξελέγη πρόεδρος με διευρυμένες εξουσίες στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ωστόσο, στο κοινοβούλιο θα χρειαστεί την συνεργασία των εθνικιστών του Μπαχτσελί για να έχει την πλειοψηφία, εν μέσω όμως έντονης αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων. Η Τουρκία είναι μια ισλαμική δημοκρατία, με έναν ισλαμιστή ηγέτη που έχει απόλυτες εξουσίες.
Κέρδισε από τον πρώτο γύρο με 52,55% με τον δεύτερο Μουχαρέμ Ιντζέ, στο 30,8%, τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη στο 8,3% και την Μεράλ Ακσενέρ στο 7,4%.
Το κόμμα του Ερντογάν, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι πρώτο με 42,4% και 293 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% έχει 146 έδρες, το Κουρδικό με 11,5%, έχει 67 έδρες, το Εθνικιστικό Κίνημα(Μπαχτσελί) με 11,2% έχει 49 έδρες και το Καλό Κόμμα (Ακσενέρ) με 10.1% θα έχει 45 έδρες.
Είναι από κάθε άποψη παράδοξο, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μεταδίδονταν από την εφορευτική επιτροπή και το αρμόδιο υπουργείο , αλλά από το πρακτορείο ειδήσεων « Ανατολού», γεγονός που προκαλεί πολλές υποψίες για νοθεία στις εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την «παραποίηση», όπως είπαν, των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.
Οι καταγγελίες δεν εμπόδισαν τον Ερντογάν να κάνει το διάγγελμα της νίκης λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αν και ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος. Η επόμενη ημέρα βρίσκεται την Τουρκία διχασμένη καθώς η ενίσχυση της αντιπολίτευσης στη βουλή δείχνει ότι ναι μεν ο Ερντογάν ως πρόσωπο εξακολουθεί να κυριαρχεί, αλλά το κόμμα του το ΑΚΡ χάνει πλέον ερείσματα. Αυτά, σε συνδυασμό με τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο χάρις στις υπερεξουσίες που διαθέτει πλέον ο Ερντογάν, είναι βέβαιο ότι η εσωτερική αντιπαράθεση θα εξελιχθεί εκτός ορίων.
Ο Μπαχτσελί, ακραίος εθνικιστής και πρωταγωνιστής στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας εδώ και αρκετά χρόνια , είναι βέβαιο ότι θα θέσει όρους στον Τούρκο πρόεδρο για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Αν και ο Ερντογάν έχει ήδη σκληρή και αναθεωρητική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, είναι βέβαιο ότι η συνεργασία του με τον Μπαχτσελί θα οξύνει τα πνεύματα. Το ερώτημα είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα αλλάξει ρότα στις σχέσεις του με την Δύση και θα επιδιώξει διάλογο με την Ελλάδα, ή θα συνεχίσει αυτή την σκληρή αντιπαράθεση, που σημειωτέον δεν τον έχει ωφελήσει μέχρι τώρα. Προφανώς όμως τις πρώτες κινήσεις θα πρέπει να τις δούμε στην οικονομία που εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο.
Γι αυτό και οι πρώτες εξαγγελίες του, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις μετέπειτα εξελίξεις.