Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, με την έντονη αντιδημοκρατική και αντιμεταναστευτική του πολιτική, αρχίζει και βρίσκει μιμητές και θαυμαστές και σε άλλες χώρες , όπως στη Σλοβενία, ενώ το μήνυμά του υπέρ του εθνικιστικού VMRO, στα Σκόπια σε συγκέντρωση κατά της αλλαγής του Συντάγματος που ζητά η Ελλάδα, προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά.
Προφανώς ο Ορμπάν διεκδικεί ρόλο ηγέτη στην ανατολική Ευρώπη μέχρι τα βαλκάνια , κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η ανησυχία ενισχύεται από την καθήλωση της ΕΕ στον άκρατο οικονομισμό, την απουσία δημοκρατικών οραμάτων και της κυριαρχίας της γερμανικής πολιτικής.
Υπό αυτό το πρίσμα προκάλεσε ανησυχία η είδηση ότι ο Ορμπάν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην συγκέντρωση του εθνικιστικού VMRO στα Σκόπια το Σάββατο 2Ιουνίου όπου καταγγέλθηκε η πολιτική Ζάεφ στο Μακεδονικό . Οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της λύσης που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ για αλλαγή της ονομασίας, όπως απαιτεί η Αθήνα. Ο Ορμπάν στο μήνυμά του με το οποίο ήθελε να εκφράσει την στήριξή του στον ηγέτη του VMRO Μίτσκοσκι εξήρε «τους θαρραλέους και συνετούς ηγέτες (…) που δεν υποχωρούν στην πίεση ξένων δυνάμεων». Προφανώς αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση των εθνικιστών στα Σκόπια, ταυτόχρονα όμως ενισχύει και τον διχασμό στην γειτονική χώρα. Η Αθήνα δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια και φυσικά το άνοιγμα της κυβέρνησης στην ομάδα Βίζεγκραντ, την οποία φιλοξένησε πρόσφατα στο Σούνιο ήταν αποτυχία, καθώς δεν κατάφερε ούτε μια κοινή δήλωση να εξασφαλίσει .
Στενές σχέσεις έχει ο Ορμπάν με τον αμφιλεγόμενο ηγέτη του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιάνεζ Γιάνσα που αναμένεται να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία. Ο Γιάνσα αφού καταδικάστηκε για διαφθορά κατάφερε να επανακάμψει και να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία της Σλοβενίας. Ορμπάν και Γιάνσα έχουν στενές σχέσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, αλλά ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο αυταρχικοί.
Η ανάμειξη του Ορμπάν στην διένεξη με την Ελλάδα, στο πλευρό μάλιστα των εθνικιστών των Σκοπίων αποτελεί σαφή προσπάθεια επηρεασμού των εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και αρνητικό στοιχείο για την σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ουγγαρία οξύνει όλο και πιο πολύ την πίεση προς την Ρουμανία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην ουγγρική μειονότητα, συνεργάζεται με όλα τα ακροδεξιά κινήματα και κυβερνήσεις στο μεταναστευτικό, αναμειγνύεται τώρα στην διένεξη με την Ελλάδα, βυθίζει την Ουγγαρία στην απολυταρχία και όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα ιδεολογικό και σημερινούς , προφανώς και για μελλοντικούς αυταρχικούς ηγέτες.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για το άσυλο, το μεταναστευτικό και σύντομα θα αποφασίσει για την διανομή των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν φαίνεται να είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν και ακολουθούν αμυντική πολιτική στην ραγδαία εξάπλωση των εθνικισμών και της μισαλλοδοξίας που αποτελούν τον προθάλαμο του φασισμού