Ποιο κοντά από ποτέ, μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, βρίσκονται Ελλάδα και Σκόπια, στο να βρουν λύση στο ονοματολογικό. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν ότι πλέον είναι στα χέρια των πρωθυπουργών η τελική συμφωνία, διότι η δική τους δουλειά έχει τελειώσει. Νομικοί και εμπειρογνώμονες των δυο χωρών, εξετάζουν πλέον τους ακριβείς όρους της Συμφωνίας η οποία θα έχει την επικύρωση- εγγύηση του ΟΗΕ και της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά τον χρόνο συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Ζάεφ ζητούσε ενάμιση χρόνο, κάτι όμως που παραπέμπει σε μια νέα Ενδιάμεση Συμφωνία ή συμφωνία σε κομμάτια. Αμερικανοί και Γερμανοί απαιτούν η συνταγματική αλλαγή να γίνει εδώ και τώρα ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία. Μένει να δούμε αν πράγματι η σκοπιανή πλευρά θα ξεκινήσει την συνταγματική αναθεώρηση και αν η συμφωνία μπορεί αν γίνει έως τις 28 Ιουνίου. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να περάσει την συμφωνία στο Κοινοβούλιο, και γι αυτό και η Αθήνα είναι επιφυλακτική να δηλώσει οτι υπάρχει πρόοδος.
Οι διαβουλεύσεις των δυο υπουργών Εξωτερικών είχαν φτάσει κολλήσει κυρίως λόγω της τακτικής του Νίκολα Δημητρόφ και λιγότερο του Ν. Κοτζιά. Έτσι έγινε αναγκαίο να αναλάβει την ευθύνη ο Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα στην Σόφια, έδωσε ώθηση στην διαπραγμάτευση. Η πίεση πάνω στην κυβέρνηση των Σκοπίων , αλλά και στην αντιπολίτευση, από τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, είναι αφόρητη. Η διαβούλευση στην Νέα Υόρκη, έγινε υπό το κράτος αυτών των αφόρητων πιέσεων. Η διαβούλευση συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται ότι έφτασαν σε μια αρχική συμφωνία.
Αμέσως μετά ο Νίκο Κοτζιάς δήλωσε: Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».
Λίγη ώρα νωρίτερα, επίσης από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκτίμησε ότι στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.