του Σωτήρη Σιδέρη


Τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές οι επόμενες δυο τρείς εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς η Αθήνα αναμένει νέο κύκλο όξυνσης στο Αιγαίο και το μεταναστευτικό. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει με ένταση σε περίπτωση που οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί αφεθούν ελεύθεροι και η Αθήνα ψάχνει να βρει νομικό δρόμο ή νομικό άλλοθι για να μην απελευθερωθούν. Το φοβικό σύνδρομο είναι παντού κυρίαρχο και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Άγκυρα.


Η υποβάθμιση του προβλήματος στην αρχή, η διμερής προσπάθεια απελευθέρωσής τους, η διεθνοποίηση στη συνέχεια και η πολυγλωσσία ήταν στο σύνολό τους κινήσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας», ανάλογα με την ημέρα και το κλίμα και όχι προιόν σχεδιασμού.  Πλήθος ερωτηματικών για παράδειγμα προκάλεσε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων , την επομένη της συνάντησης της Βάρνας. Είχαν κάποιοι την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν θα υποχωρούσε σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ των δύο Ελλήνων . Τραγικό , παιδαριώδες λάθος. 
Ωστόσο αυτή η αταξία δεν είναι η  μόνη αιτία παράτασης του προβλήματος των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων στην Ανδριανούπολη, γιατί το κυρίως πρόβλημα είναι ο Ερντογάν. Απλά για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση χαμηλής έντασης. Ο χαρακτήρας του Τούρκου ηγέτη δεν  δικαιολογεί  τις ελληνικές αδυναμίες. 
Ακόμη και η μεσολάβηση της Μέρκελ κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς την δημοσιοποίησε ακυρώνοντας την συνέχισή της,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση και τα διαβήματα της Καγκελαρίας προς το μέγαρο Μαξίμου καθώς είχε συμφωνηθεί πλήρης μυστικότητα. Όχι ότι υπήρχε βεβαιότητα ότι η Μέρκελ θα έλυνε το πρόβλημα, απλά υπήρχε η ελπίδα ότι θα δρομολογούνταν μια λύση.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα γιατί η νοοτροπία του παζαριού είναι τρόπος ζωής και όχι απλά πολιτική. Είτε πρόκειται για τους οκτώ, είτε για Κούρδους, είτε οτιδήποτε άλλο, η Τουρκία θα παζαρέψει σκληρά  και αυτή η στιγμή φαίνεται ότι πλησιάζει. Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς έχει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών. Ωστόσο πρέπει να είναι έτοιμη για  όλα. Δηλαδή να θεωρήσει επίσημα αιχμαλώτους τους δύο αξιωματικούς και να σταματήσει την διαπραγμάτευση με ανταλλάγματα, να αλλάξει πολιτικό και νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης, να σχεδιάσει αντίβαρα και να οξύνει τις αντιδράσεις της εγκαταλείποντας την φοβική στάση που αποθρασύνει την Αγκυρα.
Προς το παρόν, η  κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους να μην αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ  Τούρκοι , λόγω της παρέλευσης του 18μηνου κράτησης. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα αντιδράσει έντονα. Η κατευναστική πολιτική της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα είναι ο βασικός λόγος που έχει αποθρασύνει σε απίστευτο βαθμό την Τουρκία. Έχοντας ως δεδομένη την στάση αυτή, ο Ερντογάν, οι συνεργάτες του  και πάσης φύσεως αξιωματούχοι επιδίδονται σχεδόν καθημερινά σε ένα κρεσέντο επιθετικών και χυδαίων δηλώσεων εις βάρος της Ελλάδας . Αν η Ελλάδα έχει έναν Καμμένο, η Τουρκία έχει πολλούς και χειρότερους από τον Έλληνα υπουργό, αχρείαστοι όλοι τους καθώς απλά προκαλούν όξυνση και τίποτα παραπάνω.
Ο Καμμένος είναι ξένο σώμα στην κυβέρνηση εδώ και καιρό. Καμμένος και Κοτζιάς είναι δυο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση προκαλώντας εμφανές πρόβλημα  στην λειτουργία της κυβέρνησης σε κρίσιμης σημασίας θέματα για τη χώρα, το οποίο ο πρωθυπουργός αδυνατεί να επιλύσει. Θα έχει ιστορικό ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί κάποια στιγμή η αιτία αποξένωσης των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, αλλά και γιατί ο πρωθυπουργός αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες του.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υπάρξει μια νέα κατάσταση και θα κριθεί η υπόθεση των κρατουμένων.  Από το τι θα γίνει με τους οκτώ θα αποφασίσει ο Ερντογάν για τους δύο Έλληνες , παρά το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση καθώς είναι βέβαιο ότι θα κατασκευάσουν κατηγορίες για τους δύο Έλληνες . Γιατί αν είχαν παρανομήσει θα τους είχαν ήδη κατηγορήσει .
Παράλληλα η Τουρκία ασκεί πιέσεις και στο μεταναστευτικό επιτρέποντας την αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά. Όμως αυτό είναι υπόθεση όλης της ΕΕ και όχι μόνο της Ελλάδας αλλά  και αυτό αδυνατεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση . Η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας επιβεβαιώθηκε στη Βάρνα και είναι απαράδεκτο λίγες ώρες μετά να αυξάνονται επιδεικτικά  οι ροές. Η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας χρειάζεται αναθεώρηση και δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε δυο χρόνια τώρα να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο δικών της προτάσεων που να γίνουν προτάσεις της ΕΕ και να ενισχύσουν την συμφωνία με την Τουρκία και όχι να την αφήσουν να αποδυναμώνεται.


Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία