του Σωτήρη Σιδέρη
Η διπλή αρνητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας του προκειμένου να αλλάξει η συνταγματική ονομασία και να καταργηθούν τα αλυτρωτικά άρθρα, οδηγεί σε πρόωρο ναυάγιο την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής λύσης.
Αυτό που αιφνιδίασε περισσότερο δεν είναι τόσο η απουσία αναφοράς εκ μέρους του Ζάεφ στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας που λίγο πολύ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δέχονταν, όσο η άρνησή του να αναθεωρηθούν τα αλυτρωτικά άρθρα του συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, καθώς ήδη η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται πίεση μετά τα συλλαλητήρια. Ας σημειωθεί ότι το μείζον για την ελληνική πλευρά ήταν ακριβώς τα αλυτρωτικά άρθρα του συντάγματος. Ακόμη και αν ο Ζάεφ το κάνει για διαπραγματευτικούς λόγους , είναι προφανές ότι ξέρει να διαπραγματεύεται.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε δήλωσή του την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου είπε ότι δεν βλέπει λόγους που θα πρέπει να οδηγήσουν την ΠΓΔΜ σε αλλαγή Συντάγματος τονίζοντας:. «Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993, ενσωματώνοντας το άρθρο 2 στην παράγραφο 49». Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο,τι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η “Μακεδονία” δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας».
Η δήλωση αυτή εκθέτει ως ένα βαθμό και την ελληνική κυβέρνηση η οποία μετά την συνάντηση Τσίπρα –Ζάεφ στο Νταβός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε ένας θετικός οδικός χάρτης και ότι τουλάχιστον στο θέμα των αλυτρωτικών άρθρων θα υπήρχε θετική συνέχεια. Η δήλωση Ζάεφ δημιουργεί νέα προβλήματα που είναι αδύνατον να προσπεράσει η Αθήνα. Απομένει να δούμε να η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει συμμαχίες που θα μπορούσαν να πιέσουν τα Σκόπια να αλλάξουν στάση.
Ταυτόχρονα όμως ο Ζάεφ προκαταλαμβάνει και την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών , το περιεχόμενο της οποίας βεβαίως διατυμπάνιζε σε σειρά φλύαρων συνεντεύξεων ο Νίκος Κοτζιάς , ο οποίος εμφάνιζε τις ελληνικές θέσεις περίπου ως εκ των προτέρων αποδεκτές. Ο Ζάεφ είπε ότι τα περί αλλαγής του συντάγματος είναι πρόταση της Αθήνας και ότι ο ίδιος και η ΠΓΔΜ έχουν άλλη θέση. Πράγμα που σημαίνει ότι ουδέποτε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία και επομένως το θετικό κλίμα που επί εβδομάδες διατυμπάνιζε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν δικής του έμπνευσης και όχι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης
Το μόνο που είναι στο τραπέζι είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που όπως είπε ο Ζάεφ μπορεί να δεχθεί η ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση.
Αυτή θα είναι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή; Και μάλιστα μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικά κλίμα και λόγω των συλλαλητηρίων και λόγω της NONARTIS;