Έστω και με πολύχρονη καθυστέρηση θα αρχίσει έρευνα για τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο δημοσκόπο αποκλειστικής συνεργασίας με το Σκάϊ Νίκος Μαραντζίδη μετά από καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΕΣΡ. Όπως είναι γνωστό ο Μαραντζίδης , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, είναι αυτός που παραμονές του δημοψηφίσματος του 2015 καταγγέλθηκε για παραποίηση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, είναι ο ίδιος που έδινε νίκη στο «Ναι» μέχρι και την τελευταία ημέρα. Είναι φυσικά ο ίδιος που δεν έχει προβλέψει τίποτα σωστά , απλά παράγει υλικό για αντιπολίτευση από τη ΝΔ. Οι έρευνες κοινής γνώμης που δημοσιοποιεί είναι ιδεολογική προέκταση της ΝΔ και παρεμβαίνει συχνά για να προσφέρει αρωγή στον ακροδεξιό λαικισμό .
Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα, αναμένεται στο εξής, οι δημοσκοπήσεις του Μαραντζίδη να μπουν στο μικροσκόπιο και σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία και την επιστημονική αξιοπιστία τους.
Βασικό ζήτημα είναι το ΠΑΜΑΚ δεν είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), του επίσημου θεσμικού οργάνου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ούτε υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί.
Η μεθοδολογία
Έτσι, το θέμα αυτό φέρνουν τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τρεις βουλευτές - από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων - ζητώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή «να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης».
Οι τρεις βουλευτές -οι Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Ιωάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων)-, επικαλούμενοι και το ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας», με επιστολή τους στο ΕΣΡ ζητούν την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΜΑΚ, ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ, δεν ελέγχεται όσον αφορά στο αμερόληπτο των ερευνών που διεξάγει». Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑΜΑΚ, θέτουν ζήτημα αδιαφάνειας για το προσωπικό που διενεργεί τις μετρήσεις και ερωτούν εάν η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που χρησιμοποιεί «είναι έγκυρη ή ψευδεπίγραφη».
«Οι δραστηριότητες της ΠΑΜΑΚ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «που έχουν να κάνουν με τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί και οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική εικόνα που παρουσιάζεται στη συνέχεια, έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα…
Ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ ακόμα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑΜΑΚ δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, δεν υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή να ανακοινώσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί. Αδιαφάνεια υπάρχει και ως προς το ποιο ακριβώς είναι το προσωπικό που διενεργεί τις συνεντεύξεις.
• Ποια είναι η εκπαίδευση την οποία έχει λάβει για τον συγκεκριμένο σκοπό, ποια η εμπειρία του και ποια η επαγγελματική του σχέση με τη Μονάδα;
• Η επίκληση του ονόματος του πανεπιστημιακού ιδρύματος εντός του οποίου δραστηριοποιείται η ΠΑΜΑΚ είναι έγκυρη ή μήπως ψευδεπίγραφη;
Για όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται και που ζητούν απαντήσεις για την ομαλή πορεία του πολιτικού βίου στη χώρα μας, καλούμε το ΕΣΡ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης. Εναν χώρο που επηρεάζει την πολιτική μας ζωή και, βέβαια, τη ζωή των πολιτών στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, η αξιοπιστία των μετρήσεων του ΠΑΜΑΚ αμφισβητείται κι από άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχων στην αγορά των μετρήσεων.