Χαστούκι τόσο ηχηρό που ακούστηκε από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα, δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση που υπέστη ένα πραγματικό βατερλώ στην ψηφοφορία για την διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ήττα δέχθηκε και στην υποψηφιότητα του Γ. Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς δεν προκρίθηκε καν για την τελική ψηφοφορία, αφού κατέλαβε την τέταρτη θέση . Προκρίθηκαν οι τρείς πρώτοι, ο Γάλλος, Πιερ- Ιβ Λε Μπορζιέν , βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ με 31 ψήφους, ο Σλοβένος ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς , υπουργός Δικαιοσύνης με 29 ψήφους και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς , πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους.
Και στις δύο περιπτώσεις καταδείχθηκε ότι η Ελλάδα ούτε σχεδιάζει, ούτε μπορεί να οικοδομήσει αξιόπιστες συμμαχίες, που είναι το παν για να διεκδικήσει θέσεις και αξιώματα στην ΕΕ. Και οι δύο περιπτώσεις προβλήθηκαν από την κυβέρνηση ως εθνικές υποθέσεις, δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίοι χαμηλοί τόνοι, δεν διαπραγματεύθηκε σωστά και τελικά έχασε. Μια σοβαρή χώρα πρώτα διασφαλίζει ένα μίνιμουμ μέτωπο και μετά θέτει υποψηφιότητα. Κάτι που δεν τηρήθηκε. Αυτοκριτική φυσικά δεν θα κάνει κανείς. Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση ο γνωστός Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μικροπολιτική στάση!
Στην υπόθεση της διεκδίκησης του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων, η Ελλάδα αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία καθώς κατετάγη έβδομη μεταξύ 16 χωρών και φυσικά αποκλείστηκε. Τελικά, το Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αναγάγει ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα σε μείζον εθνικό θέμα . Σχετικές δηλώσεις περί της εθνικής σημασίας του εν λόγω θέματος είχαν κάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ κυρίως ο ΑΝΥΠΕΞ Κατρούγκαλος , όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, η κ. Ρένα Δούρου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
. Κάποιοι προφανώς είχαν παραπλανήσει την Αθήνα και η κυβέρνηση με δυσκολία έκρυβε , όχι απλά την αισιοδοξία της, αλλά τους πανηγυρισμούς της. Το χαστούκι ήταν ηχηρό, ένα μάθημα για άλλες διαπραγματεύσεις σε ακόμη μεγαλύτερα και ουσιαστικά θέματα.
Στην υπόθεση Μουζάλα υπάρχουν και παρενέργειες καθώς μετά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι η μετακίνησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον απάλλασσε από το βάρος της αντικατάστασής του. Τώρα ο Μουζάλας παραμένει και το κόμμα απολαμβάνει την ήττα του και φυσικά θα συνεχίσει να του ασκεί κριτική.
Λεπτομέρεια: ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει ευθύνες για τις δύο αποτυχίες, θα τιμωρήσει κάποιους ή για μια ακόμη φορά θα νίψει τας χείρας του ;