Aπόλυτη διάλυση μιας χώρας ή ντε φάκτο πραξικόπημα για την δημιουργία κυβέρνησης; Η κατάσταση στα Σκόπια είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο είναι ακυβέρνητη , παρα το γεγονός ότι στο τέλος του 2016 είχαμε πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ (κομματικός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι) αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμ α Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θέλει να κυβερνήσει με τα αλβανικά κόμματα. Και αυτό επειδή ο Πρόεδρος επικαλείται την επίδραση της Αλβανίας στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ. Μπορεί αυτό που λέει ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να μην είναι μακριά από την αλήθεια, όμως η ακυβερνησία οδηγεί τη χώρα στην απόλυτη διάλυση με δεδομένες τις διαθέσεις της αλβανικής μειονότητας για απόσχιση.
Την Πέμπτη 27.4 η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με τους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού και τραυματισμού του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ. Αφορμή για την εισβολή στάθηκε η εκλογή από βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, για πρώτη φορά, Αλβανού πρόεδρου της Βουλής. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991. Την επομένη οι οπαδού του Γκρουέφσκι ηταν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων ζητώντας εκλογές και πάλι.
Ενα χρόνο ακριβώς πριν, η κυβέρνηση Γκρουέφκσι έπεσε εξαιτίας των παρατεταμένων διαδηλώσεων. Αιτία φυσικά της αναταραχής είναι η οικονομική κρίση που κτύπησε τα Σκόπια μετά την ελληνική κρίση. Τα οικονομικά αδιέξοδα αναθέρμαναν τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις.
Εδώ και καιρό υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας με την αλβανική μειονότητα να κοιτάζει προς το Κόσοβο και τον σλαβόφωνο πληθυσμό προς την Βουλγαρία ή την Σερβία. Η Ευρωπαική Ενωση αδυνατεί να βοηθήσει τη χώρα. Ο φανατικός Γκρουέφσκι εμποδίζει την εξεύρεση λύσης για την ονομασία με την Ελλάδα, συμφωνία που θα δημιουργούσε διαφορετικό κλίμα για την ΠΓΔΜ και την ενότητα της.