Μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία ώστε να εμφανιστεί ως κεντρώος, ο νεοφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ξεκινήσει όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη , από τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων και τα κεντροδεξιά κόμματα , μέχρι και τα σοσιαλδημοκρατικά. Υπό αυτό το πρίσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ Μακρόν –Λεπέν που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Μαίου.
Υπάρχουν δύσκολα σημεία και για τους δύο υποψηφίους. Ο Μακρόν θα κατηγορήσει την Λεπέν ως ακροδεξιά ρατσίστρια , θα την επικρίνει για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ότι θα οδηγήσει τη Γαλλία στον απομονωτισμό υποστηρίζοντας την έξοδο από την ΕΕ. Από την άλλη, η Λεπέν γνωρίζει ότι ο Μακρόν είναι πολιτικό κατασκεύασμα, καθώς ουσιαστικά δεν εκφράζει καμία νέα ουσιαστική θέση , παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν, τον εμφανίζουν ως νεωτερικό πολιτικό. Η ίδια όμως γνωρίζει ότι ναι μεν έχει φανατικούς υποστηρικτές, έχει όμως και πολλούς εχθρούς και προκειμένου να την νικήσουν θα συνασπιστούν. Γι αυτό θα προσπαθήσει να μετριάσει την ρατσιστική της ρητορική και να αμβλύνει το σκληρό ακροδεξιό προφίλ της.
Για τον Μακρόν, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην ΕΕ, την ευρωζώνη , τις σχέσεις με τη Γερμανία και η πρόθεση να γίνουν κάποιες μικροδιορθώσεις στην υφιστάμενη πολιτική, δεν αποτελούν αλλαγή. Εχει κατά συνέπεια μεγάλο ενδιαφέρον αν και πως θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων, κυρίως του Αμόν και του Μελανσόν. Η κατάρρευση του σοσιαλιστικού κόμματος , αλλά και της παραδοσιακής δεξιάς, είναι θέματα που θα μελετηθούν μετά τον δεύτερο γύρο.
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον αντίπαλο όπως είχαμε δηλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας» επισήμανε στενός συνεργάτης του Μακρόν σχετικά με την τηλεοπτική αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου.
Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν, επισήμανε ότι αυτή η τηλεοπτική αναμέτρηση «πρέπει να διεξαχθεί», καθώς αποτελεί μια ευκαιρία οι Γάλλοι ψηφοφόροι «να δουν απόλυτα ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της κοινωνίας που προτείνει ο ένας και ο άλλος υποψήφιος».