Η εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ανεξάρτητος Εμμανουέλ Μακρόν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Θα είναι μια αναμέτρηση δύο μετώπων ουσιαστικά. Από τη μια πλευρά, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, μια ακροδεξιά , ρατσιστική δύναμη που όπως και ο Τράμπ προεκλογικά τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης και της επιστροφής στο εθνικό κράτος. Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο μέτωπο εκφράζει τις φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, οι οποίες θα εκβιάσουν και όλους τους άλλους κατά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα διαλύεται, αφού οι υποψήφιοι και της δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν, το Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, και των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας.
Ο Μακρόν είναι ο εκλεκτός της τραπεζικής ελίτ της Γαλλίας και της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν “θυσιάστηκε” ώστε να προωθηθεί ο άφθαρτος, ο σχετικά καινούργιος στην πολιτική σκηνή, Εμμανουέλ Μακρόν. Αν ο Μακρόν τελικώς καταφέρει να εκλεγεί θα είναι ένας ακόμα τραπεζίτης ο οποίος θα έχει γίνει αρχηγός κράτους. Μπορεί να μην έχει διατελέσει στέλεχος της Goldman Sachs , άλλα έχει σχέση με τον τραπεζικό Όμιλο Rothschild.
Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Ζαν Λύκ Μελανσόν έδωσε μια μάχη εναντίον όλων, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και η αιτία είναι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί αν αποσύρονταν ο Αμόν, ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. O Mελανσόν απέφυγε να στηρίξει κάποιον στον δεύτερο γύρο προφανώς γιατί δεν θέλει να διαλέξει το μικρότερο κακό. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες ίσως αποσαφηνίσει τη θέση του.
Ο Μελανσόν όμως είναι συγχρόνως αυτός που ανέκοψε την πορεία της Λεπέν, της αφαίρεσε το δικαίωμα να διεκδικεί μόνο αυτή την αντισυστημική ψήφο.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μελετηθεί τις επόμενες ημέρες ποιες θα είναι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Αν δηλαδή οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς που στήριξαν Αμόν και Μελανσόν θα ψηφίσουν Μακρόν ή θα κινηθούν προς την Λεπέν , που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της ευρωζώνης και της ΕΕ και διακηρύσσει την επιστροφή στην εθνική πολιτική. Προς το παρόν υπάρχουν εκτιμήσεις κορυφής που δείχνουν ενίσχυση της θέσης του Μακρόν καθώς πολλοί στο Παρίσι, προεξοφλούν ήδη ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι οι δηλώσεις στήριξης θα έχουν πλήρη αντανάκλαση στην κοινωνική βάση. Προφανώς είναι πολύ δύσκολο για την Λεπέν να εκλεγεί, ωστόσο η εμπειρία των ΗΠΑ και της Αγγλίας ( στο δημοψήφισμα) επιβάλλεται να μας κάνουν επιφυλακτικούς.