Φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας , όμως δεν είναι. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ σέβονται τις αποφάσεις που οι ίδιοι λαμβάνουν και μάλιστα στον κορυφαίο κομματικό θεσμό, που είναι το συνέδριο, θα πρέπει να καταψηφίσουν την συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ –Καναδά, κάτι που αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες και η χώρα να οδηγηθεί , ακόμη και σε εκλογές. Εκ των πραγμάτων, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα. Αν ψηφίσουν υπέρ της CETA, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί ένταση , ίσως η μεγαλύτερη μετά την διάσπαση του 2015, εντός του ΣΥΡΖΑ. Αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα καταψηφίσει, θα μπλοκάρει τη συμφωνία, θα ικανοποιήσει κομματικές δυνάμεις, αλλά θα προκληθεί διεθνής αναστάτωση. Το επιχείρημα ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση , με την ελπίδα ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία τα άλλα κόμματα δεν είναι σοβαρό. Γιατί στην υπόθεση αυτή, αντιμέτωποι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση . Οπότε, η συμφωνία ή θα ψηφιστεί κατά παράβαση της απόφασης του συνεδρίου ή θα καταψηφιστεί Η απόφαση του συνεδρίου αφορά τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ και όχι τους βουλευτές των άλλων κομμάτων
Στην πολιτική απόφαση του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρεται :
«Κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης είναι η απόρριψη των διατλαντικών συμφωνιών για το εμπόριο και τις επενδύσεις TTIP και CETA. Οι συμφωνίες αυτές απειλούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, τα εργατικά δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη και υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων. Η απόρριψή τους από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή, αλλά και η αποτροπή της «προσωρινής» ισχύος της CETA είναι σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καταψηφίσει την CETA , όταν έρθει προς κύρωση στη βουλή εντός του έτους. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο συνεργαζόμενους βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Τσιρώνη και Δημαρά, καθώς το κόμμα τους είναι σφόδρα αντίθετο στη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση , όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις , ουσιαστικά δεν έδωσαν καμία σοβαρή μάχη για τη φέτα, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα, ούτε αμφισβήτησε τη συμφωνία όπως για παράδειγμα έκαναν οι Βαλλόνοι στο Βέλγιο. Σημειώνεται ότι στην Ολλανδία, ακτιβιστές που στρέφονται κατά της συμφωνίας, έχουν ήδη συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων υπογραφών για να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση είναι ευρύτερη από την προστασία της φέτας, έχει έντονη ιδεολογική χροιά και για τον λόγο αυτό εντάχθηκε στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου .
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η υπόθεση αυτή δεν έχει απασχολήσει κανέναν , πέραν κάποιων κομματικών στελεχών που εξακολουθούν να μένουν προσηλωμένοι στις κομματικές αξίες και θεωρούν τις αποφάσεις των συνεδρίων , κάτι σαν ευαγγέλιο και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αναμένουν να έρθει η υπόθεση στη βουλή για να αντιδράσουν. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάποιες βελτιώσεις στη συμφωνία, ώστε να ισχυριστεί ότι τα πράγματα άλλαξαν από το συνέδριο, κατά συνέπεια η πολιτική απόφαση είναι ξεπερασμένη από τα πράγματα.
Αν η συμφωνία ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές χωρίς αντιδράσεις θα είναι, σύμφωνα με κομματική πηγή, μια ισχυρή ένδειξη επικράτησης εκφυλιστικών φαινομένων στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν τον αντίκτυπο που θα έχει για την κυβέρνηση. Γιατί αν ένα κόμμα δεν μπορεί να σεβαστεί τις ίδιες του τις αποφάσεις και μάλιστα χωρίς συνέπειες, τότε δεν χρειάζονται ούτε συνέδρια , ούτε κομματικά όργανα που να λαμβάνουν αποφάσεις και να διακηρύσσουν αρχές και αξίες.