Όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να μονιμοποιηθεί η θερινή ώρα, γιατί εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος, είναι ευεργετική και για την υγεία.
Πλησιάζει λοιπόν η ώρα , την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου για να αλλάξουμε και πάλι την ώρα , από τη θερινή στη χειμερινή και ενώ η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε αναταραχή εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Ένα από τα ζητήματα που πολλές φορές έχουν τεθεί είναι η διατήρηση και το χειμώνα, της θερινής ώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Reuters o Αλεσάντρο Μιάνι, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima) τα θετικά είναι πολλά και για την υγεία. .
Η διατήρηση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο θα επέτρεπε στην Ιταλία να εξοικονομεί μισό δισ. ευρώ τον χρόνο με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, και θα περιόριζε τις εκπομπές κατά 200.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Ήδη πολλές χώρες έχουν σταματήσει να αλλάζουν την ώρα και έχουν επιλέξει την μονιμοποίηση της θερινής.
«Επιπλέον, το φως αυξάνει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τη διάθεση, και δίνει την ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με πιθανά θετικά οφέλη για την υγεία» είπε ο Μιάνι.
Σημειώνεται ότι από το 2018, η Επιτροπή αποφάσισε να καταργηθεί από το 2021 η υποχρέωση αλλαγής ώρας στα κράτη-μέλη δύο φορές το χρόνο, δίνοντάς τους το περιθώριο να αποφασίζουν μόνα τους για θερινή ή κανονική ώρα.
Η Ελλάδα δεν το έχει συζητήσει καν….