Σε οριακή κατάσταση φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί η διπρόσωπη πολιτική της ΕΕ στην τακτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Θεσμικά τις καταδικάζει, πολιτικά τις στηρίζει.
Όμως το σκηνικό αλλάζει και ήδη οι πιέσεις για αλλαγές είναι μεγάλες μετά και το βατερλό με την Frontex και την αδυναμία να βρεθεί αντικαταστάτης του παραιτηθέντος κυρίου Λεντζέρι. Σημειώνεται ότι την διάλυση της Frontex ζητά η Τουρκία , προφανώς γιατί δεν θέλει ενδιάμεσους στο Αιγαίο.
Όπως έγινε γνωστό, ακόμη και οι ευρωβουλευτές θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση στo πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για τη Frontex και το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων. Η υπόθεση αφορά προφανώς την ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και το τι συμβαίνει στο Αιγαίο ή τον Έβρο.
Αρμόδιες πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex και η OLAF ενημέρωσαν τις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα έχουν μεν τη δυνατότητα να διαβάσουν αντίγραφο του πορίσματος, αλλά χωρίς να φαίνονται τα προσωπικά στοιχεία των ανώτατων στελεχών που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις, όπως δεν θα φαίνονται και στοιχεία που αφορούν την επιχειρησιακή δράση της Frontex. Μάλιστα οι Ευρωβουλευτές θα βρίσκονται μόνοι σε ειδικό δωμάτιο χωρίς να μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πόρισμα – κόλαφος 200 σελίδων της OLAF που παραδόθηκε στη Frontex stiw 15 Φεβρουαρίου και οδήγησε μετά από λίγο τον πρώην διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι σε παραίτηση, προκειμένου να αποφύγει τις βαρύτατες συνέπειες για όσα του καταλογίζονται.